Előadás

2023.12.10. 14:01

Böjte Csaba: Szívünkben a remény virágozzon fel

A Szent László Kulturális Műhely Alapítvány meghívására tartott előadást csütörtök este a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója.

Fotó: Alexandru Nițescu

János Piroska

Az előadáson, melynek meghirdetett témája a kereszténység jövője volt, részt vettek a Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó, Bihar megyei – nagyszalontai, székelyhídi, nagyváradi – gyermekotthonok lakói, illetve az őket kísérő nevelők is. A gyerekek az est során karácsonyi dalokkal, versekkel örvendeztették meg az érdeklődőket, így a rendezvény egyben az ünnepre hangoló, meghitt alkalommá is vált. Az érdeklődőket a szervezők nevében Czégényi Raymond, a Szent László Kulturális Műhely Alapítvány elnöke köszöntötte, majd átadta a szót Derzsi Ákosnak, a Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom ügyvezető elnökének, aki röviden ismertette a mozgalom történetét, felidézve Robert Schuman híres gondolatát, miszerint „Európa keresztény lesz, vagy nem lesz”.

Fotó: Alexandru Nițescu

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes a tőle megszokott módon előadása során nem bocsátkozott a kereszténység esetleges hanyatlását előrevetítő, elkeserítő jövendölésekbe, vagy a jelen helyzetet negatívan ecsetelő sajnálkozásokba. Bevezetésképpen elmesélte kárpátaljai, nagyszőlősi élményét, ahova közvetlenül a forradalom utáni évben hívták meg misézni. A Szovjetunió alatt mintegy 70 évig raktárként működő templomban a hívek ugyanúgy letérdeltek, a hatalomnak nem sikerült kiölnie a kereszténységet. „Én hiszem, hogy egy kibontakozó, szépülő, tisztuló világban élünk” – fogalmazott, összehasonlításként felidézve a Szoboszlay-pert, amikor is több személyt kivégeztek, illetve életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek kommunizmus-ellenes szervezkedés miatt. A ferences rendi szerzetes elmondta: Isten szeretete több formában, például a közoktatásban is megnyilvánul, az erőszakmentes választások a párbeszéd diadaláról tanúskodnak. Bár az életben adódnak nehézségek, merjük áttörni a falakat, amelyek csak a mi fejünkben léteznek, az elijesztő keserűség helyett lássuk meg és láttassuk másokkal a pozitívumokat. Panasz helyett túl kell jutni az akadályokon, mint ahogy a patak sem áll meg vitatkozni az útjába kerülő kővel, hanem szépen tovafolyik rajta – jegyezte meg.

Fotó: Alexandru Nițescu

Az előadás során bemutatkoztak a nagyszalontai, székelyhídi gyermekotthonok vezetői – Huzuna Krisztián és Diósi Mária –, akik maguk is a gyermekotthonok lakói voltak egykor, tanulmányaik és rövid kitérő után pedig most ők gondoskodnak a rájuk bízott gyerekekről. Az est során egy érdekes programról is hírt kaphattak a jelenlevők: a betlehemezés szokásának 800 éves évfordulója alkalmából Szállást keres a Szent Család címmel mozgó betlehemet indítottak vasárnap Sepsiszentgyörgyről, amellyel Nagyváradra december 19-én érkeznek, 12 órától a székesegyház előtti téren lehet velük találkozni. A tervek szerint december 23-ra Budapestre szeretnének jutni vele – mondta el Böjte Csaba. Ugyancsak az előadás keretében jelentették be, hogy a Szent László Kulturális Műhely Alapítványon keresztül adománygyűjtést szerveznek a rászorulóknak december 31-ig. Az adományozni vágyók az Alapítvány Facebook-oldalán a későbbiekben közzétett telefonszámon érdeklődhetnek a részletekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában