Advent

2023.12.17. 18:48

Az öröm lángja is fellobbant az adventi koszorún

Egy héttel szenteste előtt a harmadik, örömöt jelképező gyertya is fellobbant Nagyváradon, a Szent László térre kihelyezett adventi koszorún.

János Piroska

A Szent László Egyesület, valamint a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) szervezésében létrejött vasárnap esti alkalmon Mátyás Attila evangélikus-lutheránus lelkipásztor tartott rövid áhítatot, illetve a váradi evangélikus óvoda munkatársainak kórusa adott elő alkalomhoz illő karácsonyi dalokat. Mátyás Attila igehirdetését Pál apostolnak a filippibeliekhez írt levele 4. fejezetének részletére alapozta, melyben a levélíró az örömre, az aggodalmaskodás mellőzésére hívja fel a figyelmet: „Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgéstekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt. És az Istennek békessége, mely minden értelmet felül halad, meg fogja őrizni szíveiteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban”. „Tartós, igazi örömöt csak az Úrban találhatunk. Adventben élővé kell tenni kapcsolatunkat az Istennel. Igyekeznünk kell arra, hogy ne csak a külsőségekben legyen szép karácsonyunk, hanem lélekben is méltóképpen ünnepelhessünk. A ma embere hajlamos az aggodalmaskodásra, félünk a vírustól, a háborúskodások tovaterjedésétől. Ha azonban Istenre nézünk, meglátjuk, mi mindent cselekedett eddig Ő értünk, elődeinkért. Isten megtartott minket eddig, és megtart holnap, holnapután is” – mutatott rá a lelkipásztor.

A szerző felvétele

Mivel advent negyedik vasárnapja egybeesik szenteste napjával, ezért az adventi koszorú negyedik gyertyáját december 23-án, szombaton 17 órától gyújtják meg, hogy aki szeretne, elérkezhessen a székesegyház előtti téren tartott adventi gyertyagyújtásra is – jelentette be a szervezők részéről Moldován Gellért Lajos. A szeretetet jelképező gyertyát Kardos József unitárius lelkipásztor fogja meggyújtani, énekekkel szolgálnak az unitárius egyházközség kórusának tagjai. Moldován Gellért Lajos ugyanakkor felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy hétfőn kora este 18 óra 30 perctől a városháza nagytermében lehet szavazni a részvételi költségvetés projektjeire, köztük az EMSZ által javasolt Petőfi-szoborra, ivókutakra, az evangélikus óvoda és a Lorántffy gimnázium előtti gyalogátkelőkre is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában