Koncert

2023.11.28. 16:47

Ünnepi koncertet szervez a filharmónia

A nagyváradi filharmónia koncertje pénteken lesz ezen a héten, idomulva a román nemzeti ünnep dátumához, azaz december 1-jéhez, az időpont és a helyszín viszont a hagyományos: 19 óra, Enescu–Bartók terem. A belépés ezúttal ingyenes, de a filharmónia pénztáránál igényelni kell ehhez egy meghívót helyfoglalás végett – áll tájékoztatásul a zeneintézmény honlapján.

Forrás: Facebook/Filarmonica de Stat Oradea

Tóth Gábor

Hagyomány Nagyváradon, hogy a filharmónia december 1-jére vagy környékére a többség számára szóló ünnepi koncertet szervez, fontos, hogy az évad részeként, s ezzel együtt, akarva vagy akaratlanul, természetesen érzelmileg-ízlésileg többeket részben ki is zár az eseményből – erre alább visszatérünk. Eddig voltak minden évben különféle műsorpolitikai próbálkozások, akadt már összeállítás a frakkos-nyakkendős „elitebb” román komolyzenei kultúrából, volt néha kicsit hajmeresztőbb hazai kortárszene is, de ami most jön, az bizonyos tekintetben borít minden eddigi hagyományt, mégpedig éppen hagyománnyal, azaz szinte teljes népzenei irányú profilváltással, zenekari köntösbe öltöztetettel. Lehetett volna más opció is muzikálisan, talán filharmóniához méltóbb, ha már amúgy is elég kevés hely jut a magas szintű román zeneirodalomnak az évadokban, de hát idén ez a döntés született...
Minden évben keserűen szóvá tesszük ilyentájt itt a filharmónia-előzetesben, hogy december 1-je az az ünnep, aminek egy jelentős kisebbség sajnos nem tud együtt örülni a többséggel – itt Bihar megyében a legutóbbi népszámlálási adatok alapján ez a kisebbség most minimum 22,3 százalék. Azonban, a Nagyváradi Állami Filharmónia szerencsére nem magánvállalkozás, hanem közintézmény, mely az egész megye számára hivatott képviselni-ápolni a komolyzenei kultúrát. Tehát, szeretettel várunk majd 22 százalékot a műsorból mondjuk például jövő március 15-re, teszem azt egy Erkel „Hazám, hazám”-ból is ki lehet indulni – ha már például a Bihar megyei olaszok nemzeti ünnepére, a holokauszt emléknapjára, a nyugati és/vagy keleti húsvétra, halottak napjára, de még az ún. Dragobetére is nyitott a zeneintézmény műsortervezése évről évre.
A pénteki programban a nyilván anonim szerzőjű népdalok mellett azért akad néhány nevesített alkotó is, mint: a szebeni Marțian Negrea (Tarantellájával), a brajlai George Grigoriu (Muzica), a himnuszíró Anton Pann (Până când nu te iubeam), Constantin Bobescu (Frunza și rustemul), a Ploiești-i Paul Constantinescu (Oltenească) vagy a Pruton túli összetartozás jegyében Eugen Doga moldovai kortárs alkotó is (Gingașa și tandra mea fiară).
A népzenei momentumok zenekari hangszerelését Marius Hristescu jegyzi, aki egyben az est karmestere lesz, a Krajováról származó (sz. 1975), ma ugyanitt vezető filharmóniai dirigens zeneszerzésből is diplomázott korábban Bukarestben. A két szólista két különböző zenei világból érkezik, Ana Maria Donose a jászvásári opera énekművésze, többek között Bécsben is tanult, Dinu Iancu-Sălăjanu igazi sztár a szakmájában, neve azoknak csenghet ismerősen, akik otthonosan mozognak a román népzenei kortárs előadók világában. A műsorból még egy kedvencet kiemelnék a népzenei darabok mellől, mégpedig a békés együttélésre felszólító Treceți batalioanele române Carpații címűt. Zárásul soroljuk az emlegetett orkesztrális folklórfeldolgozásokat, köztük akad minden mai romániai régióból, máramarosi, erdélyi, olténiai, moldvai: Săracă inima mea, Mărioară de la Gorj, Ciuleandra, Cât îi Maramureșul, Mociriță, Bun îi vinu' ghiurghiuliu, Lume, lume, Mărie si Mărioară, Hai să-ntindem hora mare. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában