Beruházás

2023.11.01. 15:55

Új gyülekezeti ház épül Paptamásiban

Több éves várakozás és előkészület után kezdődhetett meg a paptamási református egyházközség gyülekezeti házának az építése.

Tóth Zsigmond

Paptamási a Berettyó folyó bal partján fekvő település, amely Magyarország határától alig tíz kilométerre található. A falut érinti a Nagyvárad – Királyháza vasútvonal. Közúton az épülő A3-asautópályán közelíthető meg, melynek bihari lehajtójától négy kilométerre északra található. Paptamási már a 13. századtól lakott település, történelme folyamán végig magyar lakosságú volt. A települést a török pusztítások többször lerombolták, de mindig újjáépült. Határában több elpusztult település maradványai is megtalálhatók voltak, például Sziget puszta, Benke. A vasútállomás mellett található a Lythia forrás, mely kiemelkedően jó minőségű és kedvelt ásványvizet ad az odalátogatónak. A falunak van egy termál fürdője is, amely régebben kedvelt turista célpont volt. Tamási központjában található a református templom, amelynek kertjében felújított Turul szobor áll. Lakosainak száma körülbelül 1000 fő, amelynek 95 százaléka magyar ajkú. A falut vendégszerető, dolgos emberek lakják.

A paptamási református gyülekezet lelkészi hivatalában fogadott bennünket az egyházközség lelkipásztora Pál László, valamint a főgondnok Németi Gyula és a gondnok Dubovan Krisztián. A lelkipásztort a gyülekezet hívta meg 2016-ban, miután az előtte itt szolgáló Bereczki András lelkész nyugdíjba vonult. A megüresedett kántori szolgálatra felkérték a hívek a lelkipásztor feleségét, aki elvállalta ezt a megbízatást. Az elmúlt hét év alatt nagyon sok mindent építettek, javítottak, amelybe a gyülekezet is szívesen bekapcsolódott, akár kétkezi munkával, akár adománnyal, vagy mindkettővel. A hosszas és tartalmas beszélgetésből kiderült, hogy a jelenlegi új gyülekezeti ház helyében az egyházközség tulajdonában lévő régi leromlott épület állt, amely az államosítást követő években állami intézményként működött. Az alap nélküli, rossz állapotban lévő épület felújításának gondolata foglalkoztatta a presbitériumot, de végül ezt a gondolatot elvetették. Előzetes számításokat követően kiderült, hogy szinte ugyanannyiba kerülne a felújítás, mint egy új épületé. A presbitérium 2020-ban úgy határozott, hogy megépítik az új gyülekezeti házat a régi helyébe, de ott volt a nagy kérdés, hogy milyen forrásból? A válasz pedig: hitből. A vágy az volt, hogy szellemi és lelki otthonná váljon a gyülekezeti ház, olyan hajlék épüljön, amelyben sok hasznos és léleképítő dolog történik majd, és ezért áldás követi a benne szorgoskodókat. A határozatot tett követte, hosszas bürokratikus eljárás után megkapták az engedélyeket. A román Vallásügyi Államtitkárságon 2022-ben pályáztak anyagi támogatást kérve, hogy megkezdhessék a munkálatokat, amelyből megépítették az alapot és a falakat. 

 

Dubován Krisztián gondnok elmondta, hogy az idén a Vallásügyi Államtitkárságon elnyert pályázatból, a gyülekezeti önrészből, adományokból, és a holland Oosterwoldei református testvérek hozzájárulásával sikerült elkészíteni a tetőszerkezetet is. Bekapcsolódva a beszélgetésbe Németi Gyula főgondnok örömmel újságolta el, hogy a leendő konferenciaterem befogadó képessége 80-90 lélek. Ide helyezik majd át a most is működő gyülekezeti alkalmakat: a heti rendszerességgel tartandó felnőtt bibliaórát, gyermek és ifjúsági alkalmakat, gitár és furulyapróbákat, kórus és zenekari próbákat. 

Ez a gyülekezeti ház adhat otthont a nyári gyermekbibliahétnek, presbiteri bibliaóráknak, nyári ifjúsági táboroknak, kistérségi, de akár egyházmegyei, presbiteri, nőszövetségi és ifjúsági találkozóknak is. A lelki élet növekedésében a lelkész szerint a gyülekezeti csendes napok megtartása is rendkívül fontos, amelyeket az utóbbi években megszerveztek. A családos, többgenerációs gyülekezeti táborok megtartása testi és lelki feltöltődést nyújtanak, és a közösség lelki életét folytonossá és élővé teszik, ezért felvonulnak a hegyekbe, hitmélyítés zajlik, bibliai tanulmányokat ad elő a lelkész, túráznak. Nincs térerő, lehet pihenni és elmélyülni. Pál László lelkész elmondása szerint kielégítő a kapcsolat az önkormányzattal, a főgondnok egyben az alpolgármester is, a gondnok helyi tanácsos és vállalkozó.

A lelkész fontosnak tartja, hogy köszönetet mondjon mindazoknak, akik segítségére vannak a javítási és felújítási munkák anyagi részének előteremtésében. „Ezúton köszönjük híveink adakozó jó kedvét, a Polgármesteri Hivatal, valamint a megyei és országos RMDSZ tisztségviselőinek jóindulatát és segítségét. A pályázat elkészítésében jelentős támogatást kaptunk a Királyhágómelléki Református Egyházkerült munkatársaitól, ugyanakkor a leadott pályázatunk célba érését nagyban segítette a Bihar megyei RMDSZ bukaresti jelenléte, személyesen Szabó Ödön képviselő úr hathatós támogatása” – nyilatkozta Pál László lelkipásztor. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában