Ünnepség

2023.11.27. 16:40

Szépkorúakat köszöntött a megyei RMDSZ

A nyugdíjas korosztály számára rendezett ünnepséget vasárnap délután a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében az RMDSZ Bihar megyei szervezete.

Ciucur Losonczi Antonius

A meghívottakat Meleg Vilmos színművész, a Varadinum Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke üdvözölte, elszavalva Aranyosi Ervin Merj újra gyerekké válni! című költeményét.

Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezetének országos elnöke kijelentette: számos kezdeményezése közül a legközelebb a szívéhez talán az áll, amikor a kétezres évek elején az ő közreműködésével létrejött a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, mely szerteágazó és értékteremtő tevékenységével példát mutatott a más vidékeken élő szépkorúak számára is. Ennek nyomán az utóbbi időszakban egy egész hálózat kezdett kibontakozni, és immár elmondható, hogy jelenleg 15 megyében 32 magyar nyugdíjas-szervezet működik Romániában. Biró Rozália ezután felidézte, hogy az elmúlt hétvégén Borson zajlott a Kárpát-medencei magyar nyugdíjasok első fóruma, és ez is visszaigazolta azt, hogy a szépkorúak egyenes gerinccel, önzetlenül tudnak segíteni, illetve helytállni a nehézségek közepette is, manapság pedig különösen szükség van az ő bölcsességükre, józanságukra és élettapasztalatukra.

 

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke azt mondta: ezzel az ünnepséggel tulajdonképpen egy „adósságot” törlesztenek, hiszen az idősek számára eddig még nem rendeztek külön, őket méltató eseményt. Holott ők azok, akik mérhetetlenül tudnak szeretni, úgy élnek aktív életet, hogy közben nem panaszkodnak, és igazi példaképek számunkra értékteremtő életvitelükkel, a magyar identitást megőrző vállalásaikkal.

Idén, úgymond első körben a nyugdíjas-mozgalmak vezetőit díjazták: Szilágyi Ibolyát (Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, Nagyvárad), Székely Hajnalt (Országos Magyar Nyugdíjas Mozgalom), Nagy Irmát (Romániai Magyar Nyugdíjas Szövetség, Nagyszalonta), Tóth Zsuzsannát (Városi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület, Nagyszalonta), Bobes Erzsébetet (Szépkor Nyugdíjas Egyesület, Érmihályfalva), Baranyi Emmát (Borsi Nyugdíjas Klub), Lőkös Ibolyát (Őszirózsa Nyugdíjas Csoport, Élesd), Kárádi Ibolyát (Őszi Napsugár Nyugdíjas Egyesület, Bihardiószeg) és Magda Erzsébetet (Szépkor Nyugdíjas Egyesület, Érmihályfalva).

A gratulációk után Gergely Róbert színművész, énekes lépett fel Szécsi Pál-emlékműsorával. 

 

Az eseményt a Varadinum Kulturális Alapítvány szervezte, támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és az RMDSZ támogatta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában