Szerződés

2023.11.28. 17:57

Még mindig nem írták alá a szerződést

Az A3 autópálya Bisztraterebes-Bihar közötti szakaszának építésére vonatkozó szerződést még nem írták alá, pedig a bírósági döntés ezt már lehetővé tenné.

Bár a bíróság november 10-én véglegesen elutasította a Bisztraterebes-Bihar autópálya szakasz odaítélésével kapcsolatos fellebbezést, az Országos Auótpálya-Kelelő Társaság (CNAIR) és a tenderen nyertes konzorcium – amelyet a nagyváradi Beniamin Rus által kontrollált Precon Transilvania és a galaci Citadina 98 cég alkot – még nem írta alá az erdélyi autópálya 28,55 km-es szakaszának kivitelezésére vonatkozó szerződést. A késedelem okaira vonatkozó kérdésre Sorin Grindeanu közlekedési miniszter homályos választ adott, azt mondta, hogy tárgyalt a Beniamin Russzal, és „különböző, a múltban felmerült vitákra” hivatkozott. Ezt az információt az Economedia.ro weboldal közölte, amely megjegyzi, hogy az új szerződés aláírására nem a folyamatban lévő peres eljárásokkal összefüggésben kerül sor, miután a CNAIR 2022-ben felbontotta a Tramecóval kötött, ugyanezen autópálya-szakasz kivitelezésére vonatkozó szerződését. Sorin Grindeanu elmondta, hogy a Beniamin Russal és Cristian Pistollal, a CNAIR igazgatójával folytatott megbeszélések nyomán arra jutottak, hogy hamarosan aláírják a szerződést, csak eddig még tisztázni kell bizonyos kérdéseket. „Hiszem, hogy közös nevezőre jutunk, így a szerződés aláírásra kerül. Különböző viták bukkannak fel.” A miniszter megfogalmazása szerint: „A CNAIR közölte a nyertes céggel, hogy mik a korlátok, és a cég belső elemzést fog végezni. Nem tudjuk a pályázat jogi kereteit túllépni. Ezeket a dolgokat továbbítottuk a vállalatnak, és ők meghozzák a megfelelő döntéseket. Minél hamarabb, annál jobb.”

Útépítési teleregény

A szerződés értéke 785,2 millió lej áfa nélkül. Június elején a Precon Transilvania és a galaci Citadina 98 társulását hirdették ki győztesnek, de a döntést az osztrák Strabag cég a bíróságon támadta meg. November 10-én a bukaresti fellebbviteli bíróság végleg elutasította a fellebbezést. Mint arról már cikkeztünk, a CNAIR 2022 májusában bontotta fel az erre a szakaszra vonatkozó szerződést, amelyet egy 2020-as pályázat alapján kötöttek meg 326 millió lejért a Selina csoporthoz tartozó Trameco, Drum Asfalt és Drumuri Bihor cégekkel, valamint az ezekhez társuló Vahostav SK és Water Drillings cégekkel, mert a kivitelező a szerződés értékének növelését kérte azzal az indokkal, hogy a helyszíni szakértők a 2017-ben összeállított műszaki leírásban előírtakon túl további munkálatok szükségességét jelezték. „Vége a zsarolásnak a vállalkozók részéről, akik pénzt akarnak munka nélkül” – mondta akkor Sorin Grindeanu miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában