Ima

2023.11.01. 17:47

Közösen imádkoztak a katolikus hívek

Halottak napját megelőző délután, november 1-jén 16 órakor az egykori Olaszi temetőben található Gerliczy-, illetve a Markovits-kápolnánál imádkoztak katolikus szertartás szerint az elhunytakért Nagyvárad katolikus hívei és papjai.

P. Nagy Noémi

A Gerliczy-kápolnában és a kápolnán kívül is gyülekeztek a katolikus hívek mindenszentek napján, hogy együtt imádkozzanak és gyertyát gyújtsanak elhunyt szeretteikért, köztük azokért, akik az egykori Olaszi temetőben voltak eltemetve. A rövid szertartáson Pék Sándor esperes-plébános és Pálos István főesperes-kanonok olvasott fel igerészletet Izajás próféta, illetve Szent Lukács könyvéből. 

Az igehirdetés szónokaként Pálos István kiemelte, hogy ezen a napon a legtöbben kimennek a temetőbe, hogy elhunyt szeretteikre emlékezzenek, sírjukra virágot helyezzenek és gyertyát gyújtsanak. A keresztény ember hittel cselekszi mindezeket, és nem csak egyszerűen régi szokásokat ápol. Az életet Istentől kaptuk, és ezzel az ajándékkal nem tehetünk bármit, a Szentírásban benne van a használati utasítás az élethez, és ezt kell követnünk, ellenkező esetben eltévelygünk a nekünk kijelölt útról – hangzott el. „Imádkozzunk azért, hogy elhunyt szeretteink minél hamarabb Isten színelátására jussanak. Mi, akik még itt vagyunk, és élünk, megrövidíthetjük azt az időt, amit a tisztítóhelyen kell tölteniük, azzal, hogy imádkozunk értük” – mondta el Pálos István, hozzátéve: úgy kell élnünk mindennapjainkat, hogy az Istennek tetsző legyen. Ő nem hagy magunkra minket akkor sem, amikor megfeledkezünk szeretetéről és inkább a bűnt választjuk. A Gerliczy-kápolnánál tartott szentmisét követően a jelenlevők átvonultak a Markovits-kápolnához, ahol szintén imát mondtak az elhunytakért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában