Légy menő!

2023.11.14. 19:53

Közlekedésbiztonsági kampányt indítanak diákoknak

A megyei tanács, a Bihar Megyei Tanfelügyelőség, a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség, a Közlekedési Rendőrség, a gyorsmentők (SMURD), valamint a nagyváradi drogprevenciós központ összefogásával Légy menő! (Be cool!) mottóval közlekedésbiztonsági kampány kezdődik XI. és XII. osztályos diákok számára.

A szerző felvétele

Ciucur Losonczi Antonius

A témában a megyeháza dísztermében kedd délelőtt tartott sajtótájékoztatón Mircea Mălan alelnök kifejtette: az önkormányzat nemcsak arra figyel oda, hogy a közúti infrastruktúrát fejlessze, hanem a közlekedésbiztonságra is, melyet veszélyeztet a kábítószer- és alkoholfogyasztás, illetve az is, ha a gépjárművezetők vagánykodni próbálnak vezetés közben, vagy agresszívan hajtanak. Az általa is irányított intézmény ezért örömmel csatlakozott ehhez a kampányhoz, mellyel azért szólították meg a tizenegyedikes és a tizenkettedikes diákokat, mivel ők azok, aki nemsokára nagykorúak lesznek, vagy már betöltötték a 18. életévüket, s így jogosítványt szerezhetnek maguknak.

A projektet egyébként a kolozsvári Napoca Rally Academy csapata valósítja meg évek óta, melynek képviselében Marco Tempestini többszörös bajnok autóversenyző felidézte, hogy 2011-ben indították útjára a programot először Kolozs megyében, s az azóta eltelt időszakban több mint 30 ezer diákot szólítottak meg Kolozsváron, majd később Brassóban, Bukarestben, Krajován és Nagyszebenben is. Az interaktív foglakozásokon többek közt arra hívják fel a figyelmet, hogy miért veszélyes volánhoz ülni kábítószer vagy alkohol fogyasztása után, miért nem tanácsos vezetés közben üzeneteket írni a mobiltelefonon, vagy úgy vezetni, hogy közben a sofőr az egyik kezében ezt az eszközt tartja. Ezeken a találkozókon ki lehet majd próbálni az úgynevezett részegszemüveget, valós élethelyzeteket szimulálnak és valószínűleg egy versenyautóba is bele lehet ülni, magyarázta Tempestini.

Horea Abrudan Bihar megyei főtanfelügyelő elmondta, hogy az első találkozót november 16-ára tervezték be, a nagyszalontai művelődési házba, ahová 400–500 fiatalt várnak, illetve tanárokat, szülőket, a hatóság képviselőit is. Következni fog ezután Margitta (november 17.), Belényes, Vaskohsziklás és Nagyvárad, és a kampány egészen 2024 márciusáig tart. Ezt aztán minden tanévben megismételnék, a célközönség körülbelül nyolcezer diák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában