Beszámoló

2023.11.13. 13:58

Gazdafórumot szerveztek Magyarremetén

BN-összeállítás

A X. Szórványprogram keretében a Bihar megyei és a magyarremetei RMDSZ regionális gazdafórumot szervezett az elmúlt héten a vidékfejlesztési pályázati lehetőségekről Magyarremetén. A helyi kultúrotthonban 30 érdeklődő gyűlt össze a régió magyarlakta településeiről. A fórumot Bálind György alpolgármester, körzeti elnök nyitotta meg, köszöntve a megjelenteket.

Grim András, a szórványért megbízott megyei ügyvezető alelnök elmondta, már tizedik alkalommal szervezik meg a szórványprogramot, amelynek célja, hogy lehetőleg minél több településen érjék el a magyar közösségeket. A mostani fórum aktualitását az adja, hogy nagyon sok pályázati lehetőség nyílt meg.

 

Simon Adrián és Domján Réka szakemberek ismertették ezután a fiatal gazdák és kisgazdák számára létező pályázati lehetőségeket. Arra bátorítottak, hogy pályázzon mindenki, aki komolyan szeretné fejleszteni a gazdaságát. Pályázati oldalról a Vidékfejlesztési Program felhívásai segítik az agráriumban dolgozókat fejlesztési elképzeléseik megvalósításában. 2023 tavaszán lettek volna esedékesek a pályázati kiírások a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökségnél (AFIR). Az október 30-ai héttel indult el három kiírás, melyek közül a legvártabb a fiatal gazdákat érintő. A felmerülő beszélgetésekben a falugazdász-hálózat fontosságáról volt még szó, amely a Fekete-Körös-völgyben sajnos nem működik, illetve a Leader-csoportok lehetőségei is felvetődtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában