Életforma

2023.11.14. 19:50

Az önreklám negatív hatása: brit koldusok Nagyváradon

Meghökkentő jelenségre lett figyelmes a helyi rendőrség: Nagy-Britanniából is jöttek emberek koldulni Nagyváradra.

Ilusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Nehéz elhinni, de úgy tűnik, igaz: brit koldusok jelentek meg Nagyvárad utcáin. A meghökkentő esetekről a Bihoreanul hetilap számolt be online kiadásában a helyi rendőrség információira hagyatkozva. Október végén a helyi rendőrség egy brit állampolgárt kapcsolt le a Körös áruház előtti téren, amint kislabdákkal végzett zsonglőrmutatványokat mutatott be, ezzel akarván rábírni az embereket arra, hogy pénzt adjanak neki. Az 57 éves, Newcastle-ből származó férfi azt mondta a rendőröknek, hogy Nagyvárad híre vonzotta ide. „A koldulás közben elfogott brit állampolgár azt mondta a helyi rendőrségnek, hogy a világot járja, és véletlenül értesült Nagyváradról, amelyikről azt hallotta, hogy egy fejlődő város. Azért jött ide, hogy pénzt keressen, hogy tovább tudjon menni” mondta a hetilapnak Samuel Milian, a Nagyváradi Helyi Rendőrség igazgatója. Hozzátette, hogy a férfi nem akart az éjjeli menedékhelyen megszállni, mert állítólag van hol laknia Nagyváradon és boldogulni fog. Mivel ez volt Váradon az első kihágása, ezért a férfit csak figyelmeztetésben részesítették, bár kérdéses, hogy be tudták volna-e hajtani rajta a pénzt, ha pénzbírsággal sújtották volna.

Nem ez volt az első eset, hogy brit állampolgár koldult Nagyváradon. Samuel Milian beszámolt arról, hogy október elején a helyi rendőrök a Borsi úti vasúti felüljáró alatti villamos végmegállóhoz szálltak ki, ahol szintén egy brit férfi koldult. Ráadásul „a férfi, aki szintén az Egyesült Királyságból érkezett, részeg volt és úgy koldult. Feljelentették a helyi rendőrségen, mert ittasan folyamatosan ráment a villamossínekre, és akadályozta a szerelvények közlekedését” – árulta el Milian. A rendőrök kérdéseire válaszolva a férfi bevallotta, hogy koldulásból él. Emiatt őt is figyelmeztetették, illetve felajánlották neki, hogy menjen az éjjeli menedékhelyre, de ő szintén elutasította ezt, ehelyett kiment a vasútállomásra és elhagyta Nagyváradot.

Jó reklám, rossz hatás

A helyi rendőrség igazgatójának elmondása szerint az elmúlt időszakban megnőtt a külföldről Nagyváradra érkezett koldusok száma. „Ahogy maguk a koldusok mondják, a városról szóló reklámok vonzzák őket Nagyváradra. Meg vannak győződve arról, hogy a váradiak jobban élnek, és így ők könnyebben juthatnak pénzhez” mondta. A külföldi koldusok közül a legtöbben a Moldovai Köztársaságból érkeznek. „Az elmúlt időszakban 15 ilyen esetünk volt. Bevásárlóközpontok parkolóiban vagy más zsúfolt helyeken kéregetnek” mondta az igazgató. Ha tetten érik a koldusokat, azonosítják és átadják őket az országos rendőrségnek. Az első alkalommal kolduláson kapott külföldieket csak figyelmeztetik, és azt javasolják nekik, hogy hagyják el a várost.

A helyi rendőrök naponta átlagosan körülbelül 30 koldulásra vonatkozó bejelentést kapnak a nagyváradiaktól. A nyilvántartásban szereplő mintegy 120 koldus több mint kilencven százaléka más településekről származik, számukra a koldulás életformává vált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában