Novelláról novellára

2023.11.09. 10:23

Az olvasást népszerűsítették a Lorántffyban

Ismét megszervezték a Novelláról novellára rövidpróza versenyt a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumban, szerda délután.

Ciucur Losonczi Antonius

Ez már a hetedik alkalomnak bizonyult, hiszen bár a kezdet 2014-ben volt, a pandémia miatt nem mindig tudták megrendezni. A cél az évek alatt nem változott: az olvasás népszerűsítése, felkelteni a diákok érdeklődését az irodalom iránt. Mivel sok volt az érdeklődő, két teremben zajlott a vetélkedő. Az egyikben 13, négyfős csapat foglalt helyet, hetedikes és nyolcadikos gyermekek a megye különböző településeiről, velük Tamás-Péter Réka tanár foglalkozott. Esetükben négy kortárs novella volt a feladvány (Csatlós Lóránt, Peti Botond, Lénárd Emőke és Tófalvi Zselyke írásai), a zsűriasztalnál pedig Bálint Beáta tanár, Csatlós Lóránt színművész és Kócs Sándor lorántffys öregdiák ült.

A másik teremben Bán Imola tanár felügyelete mellett a IX-XII-esek méretkeztek meg, akik az Ady Endre Líceum, a Művészeti Líceum, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, a Mihai Eminescu Főgimnázium és a margittai Horváth János Elméleti Líceum képviseletében érkeztek. Az ő teljesítményüket Albu-Balogh Andrea és Vigh Barbara (a Partiumi Keresztény Egyetem oktatói), illetve Ágoston-Palkó Emese tanár értékelték. A fiatalok hat novellát kellett ismerjenek, melyek a Költővel nem járnék című kötetből lettek kiválasztva, Cserna-Szabó András, Nényei Pál, Baráth Katalin, Bánki Éva, Wéber Anikó és Rojik Tamás alkotásait. Jelen voltak ugyanakkor a PKE elsőéves, magyar szakos hallgatói is, akik egy összeállítással kedveskedtek az egybegyűlteknek. Mindkét korosztályban (VII-VIII., illetve IX-XII. osztályosok) a verseny fordulói tartalmaztak villámkérdéseket, rejtvényeket, kreatív szövegalkotást és egy-egy jelenet bemutatását is. A rendezvény az RMDSZ és a Communitas Alapítvány támogatásával valósult meg.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában