Tiltakozás

2023.11.27. 18:02

Általános sztrájk a nyugdíjhivatalnál

Három hétig tartó spontán tiltakozás után, amelynek során minden nap egy órára leállították a munkát, valamint egy egynapos figyelmeztető sztrájk után a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár mintegy 60 alkalmazottja hétfőn reggel általános sztrájkba lépett, és szinte teljesen leállította a munkát.

Forrás: bihon.ro

BN-összeállítás

A bihari polgárok nagy része hiába kereste fel hétfőn az intézményt, akár a nyugdíjak újraszámolását, akár a munkaviszonyban szerzett szolgálati idő megvásárlását akarták elintézni, mert nem foglalkoztak velük. A hivatal munkatársai csak a nyugdíjazási kérelmeket és dokumentációkat vették át.

Az intézmény dolgozói nem tudják, meddig tart a magasabb bérekért indított általános sztrájk. A munkaügyi minisztérium alá tartozó intézményekben dolgozók általános sztrájkját a múlt hét végén hirdették meg, miután az országos szakszervezet küldöttei pénteken találkoztak Simona Bucura Oprescu miniszterrel, aki nem garantálta, hogy teljesítik bérköveteléseiket. "Pénteken egy küldöttség felkereste a minisztert, aki azt mondta, hogy megérti a sérelmeinket, de ígéretet nem adott, ezért a Munkaügyi Minisztériumban működő Országos Szakszervezetek Szövetsége úgy döntött, hogy határozatlan idejű általános sztrájkot indít. Az akciót csak akkor hagyjuk abba, ha megoldják a követeléseinket" – mondta a Bihoreanul hetilapnak hétfőn reggel Adrian Bereș, a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár szakszervezeti vezetője. Bár országos szinten a minisztériumnak alárendelt valamennyi intézmény – a megyei Nyugdíjpénztárak, a megyei kifizetési ügynökségek (AJPIS), a területi munkaügyi felügyelőségek (ITM) és a megyei foglalkoztatási ügynökségek (AJOFM) – alkalmazottai megállapodtak a közös általános sztrájkban, de Bihar megyében hétfő reggel csak a nyugdíjhivatal alkalmazottai léptek általános sztrájkba.

Forrás: bihon.ro

Követelések

A munkavállalók követelései elsősorban arra irányulnak Biharban, akárcsak országos szinten, hogy "megszüntessék a bérek közötti egyenlőtlenségeket" az állami intézményekben. "Nekem, a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár vezető ellenőrének nettó 4800 lejes fizetésem van, míg az adóhivatal, az egészségbiztosító pénztár és a mezőgazdasági kifizetési ügynökség azonos beosztású, képzettségű és szolgálati idejű kollégáknak 6000 lej és ennél is több" – mondta Adrian Bereș szakszervezeti vezető, hozzátéve, hogy konkrétan a költségvetési alkalmazottak ezen kategóriáinak fizetését akarják összehangolni, amelyet az egységes bérekről szóló 2017/153-as törvény által előírt maximális skála szerint fizetnek. Ugyanakkor az alkalmazottak "rossz munkakörülményeket" is kifogásolják, különösen a megfelelő létesítmények hiányát. "Folyamatosan a digitalizációról beszélünk, de egy nyugdíjkérelem megoldásához három különböző, de egyaránt elavult számítógépes programmal dolgozunk" – magyarázta Bereș. Végül a munkavállalók megoldást követelnek a létszámhiányra, mondván, hogy a munkatársak túl vannak terhelve. "Annyi munkánk van, hogy még haza is viszünk belőle, mert a nyolc óránkban nem tudjuk megoldani a munkahelyi problémákat" – mondja a szakszervezeti vezető. Bocsánatot kívánt kérni azoktól az emberektől is, akiknek a problémáit az általános sztrájk miatt nem fogják megoldani. Mégis szükségesnek tartották ezt a sztrájkot, mert 2018 óta nem emelték a nyugdíjhivatalok munkatársainak a bérét.

Kivétel

Az általános sztrájk ellenére a bihari nyugdíjhivatal dolgozói úgy döntöttek, hogy kivételt tesznek a teljes munkabeszüntetés alól, amikor az új nyugdíjazási aktákról van szól. "A nyugdíjba vonuló emberek iránti tiszteletből átvesszük az aktáikat, mert ezeknek az embereknek az utolsó fizetésük és az első nyugdíjuk között nem biztos, hogy lesz bevételi forrásuk" – magyarázta az egyik alkalmazott. A sztrájk ideje alatt tehát a nyugdíjhivatal Bihar megyei alkalmazottai nem fogják feldolgozni a nyugdíjak újraszámítására, a járulékfizetési időszakok meghatározására, a szolgálati idő vásárlására stb. vonatkozó kérelmeket. Meg kell jegyezni, hogy Biharban az említett intézmények vezetői szerint a Munkaügyi Minisztériumnak alárendelt más intézmények – ITM, AJOFM, AJPIS – alkalmazottai nem csatlakoztak a sztrájkhoz, aminek fő oka az, hogy nem tagjai a szakszervezetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában