Megemlékezés

2023.11.28. 17:05

Ady Endrére emlékeztek Margittán

Idén is megemlékeztek Margittán a majd három évtizedes hagyományt követve lánglelkű költőnkről, születésnapjához közeli vasárnapon, november 26-án.

Szőke Ferenc 

Az első megemlékezés 1994-ben volt, amikor felavatták a költő mellszobrát a református templom udvarán. A városban az Ady-tisztelet azelőtt is létezett, de a szobor felállítása tovább erősítette azt. A megemlékezés mindenkori főszervezője az RMDSZ-szervezet, karöltve az egyházakkal, a magyar iskolával és a magyar civil szervezetekkel. A szokást követve 10 órától ünnepi istentisztelet volt a református templomban. Az igét Kovács Gyula lelkipásztor hirdette, aki prédikációjába belefoglalta az költőre történő emlékezést és többször idézett verseiből. Az istentisztelet után az emlékezők a templomkertbe vonultak az Ady-szoborhoz. Itt mondta el ünnepi beszédét Meleg Vilmos, aki a megyei RMDSZ-szervezetet képviselte. A bevezetőben hangsúlyozta, hogy egy magyarországi meghívását mondta le azért, hogy a margittai megemlékezésen jelen lehessen. „Ott is elmondtam, hogy egy olyan helységbe jövök ahol nem csak Ady Endre, hanem a vers ünnepe zajlik évek óta, hiszen példaértékű az, ahogyan itt a vers él a közösségben, az ifjakban. Ezért természetes, hogy Ady éltetése itt minden évben nagyon sokat jelent mindenkinek, és nekem is, mint versművelőnek” – fogalmazott, majd röviden méltatta a költő életpályáját. Beszédébe belefoglalta az oda illő Ady-idézeteket is, művészi előadásban. Az ünnepi beszéd ezáltal megemlékező műsorrá is vált. A Horváth János Elméleti Líceum két diákja is készült verssel: Szűcs Evelin és Tamás Jázmina. A hideg idő miatt Demián Zsolt alpolgármester már nem mondta el tervezett ünnepi beszédét. A diákok fellépése után elhelyezték a megemlékezés koszorúit, mellyel a délelőtti program véget ért.

Délután 18 órától a művelődési házban folytatódott a megemlékezés, ahol dr. Boka László József Attila díjas irodalomtörténész, docens tartott előadást Ady életpályájáról, költészetéről. Ezen a helyszínen elsőként a mediátor Lázár Tekla köszöntötte az emlékezőket, majd Demián Zsolt alpolgármester mondta el ünnepi gondolatait. Kiemelte, hogy ez az előadás a megemlékezés üde színfoltja lesz, majd mindenkinek jó szórakozást, kellemes időtöltést kívánt. Az előadás során nagyon sok olyan adat hangzott el, mely eddig a margittaiak előtt ismeretlen volt. Tartalmas nagyon jól szerkesztett, idézetekkel dúsított, minden korosztálynak érthető és élvezhető előadás volt. Különösen hasznos lett volna a magyartanárok és diákok számára, akik sajnos minimális létszámban képviseltették magukat. Ennek ellenére szépszámú hallgatóság gyűlt össze a költőt tisztelő emberek köréből. Az előadás után versfelolvasással folytatódott a program. Hét személy vállalkozott, arra, hogy felolvassa kedvenc Ady versét: Demián Zsolt, Szegedi-Kiss Gyöngyi, Szatmári Annamária, Szőke Anna, Szőke Ferenc, Csokmai Viktória, Csokmai Petra. Utóbbi kettő a magyar iskola diákja. A kérdések már a program után kötetlen beszélgetés formájában hangzottak el, melyekre az előadó szívesen válaszolt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában