Restaurálás

2023.10.18. 17:15

Megújul Nagyvárad belvárosának egyik legszebb szecessziós épülete

Fotó: Pap István

BN-összeállítás

Már látszik, hogy milyen lesz a felújítás után Nagyvárad belvárosának egyik legszebb szecessziós stílusú épülete, a Színház/Patrioților és a Szilágyi Dezső/Moscovei utca sarkán álló Adorján-ház, ugyanis az épületnek a színház felőli oldaláról már lekerült a munkálatok idején használt védőháló. A felújítás idén tavasszal kezdődött és az év végéig be kell fejeződjön. A munkálatok során leverték a régi falburkolatot és felújították a homlokzatot, lebontották, majd újrarakták a kéményeket, új tetőzettel látták el az épületet. A nyílászárókat is kicserélték, továbbá kijavítják a párkányokat és az erkélyeket, kicserélik az ereszcsatornákat. Miután a külső résszel végeznek, a kivitelező a belső udvaron szereli fel az állványokat, ugyanis ott is lesznek munkálatok.

Az Adorján I. házként ismert ingatlan 1903-ban épült szecessziós stílusban a Fekete Sas palotát is tervező Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján, a kivitelező Sztarill Ferenc volt. Érdemes tudni, hogy jövőre elkezdődik a Színház utca 4. szám alatti Adorján-ház felújítása is. Ez utóbbi, melyet Adorján II. házként szoktak emlegetni, 1905-ben készült el, tervezői és kivitelezője is szintén Komor Marcell, Jakab Dezső, illetve Sztarill Ferenc volt. Mindkét ingatlant az Abed Nego cég újítja fel, a két épület korszerűsítésére vonatkozó szerződés értéke 2.878.283 lej áfa nélkül. Megjegyzendő, hogy mindkét Adorján-ház a szecesszió lechneri irányzatát képviseli, esztétikai értékük jelentős, ennek ellenére csak az országos jelentőségű B. kategóriájú műemlékek közé sorolták azokat.

Forrás: PMO

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában