Kivitelezés

2023.10.25. 18:12

Már öntik a födémet az aluljárók fölé

Nagyon jól halad a nagyváradi ortodox katedrális előtti téren a közúti aluljárók kivitelezése: a munkálatok mindössze húsz százalékát kell még elvégezni.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

Az építők kedden megkezdték a leendő köztér födémének kiöntését a Nagyvásártér (December 1 park) és az ortodox katedrális között épülő aluljáró fölé. A leendő tér mintegy 2000 négyzetméteres lesz, ami azt jelenti, hogy a Szent László és a Bémer (Ferdinand) tér mellett ez lesz Nagyvárad egyik legnagyobb ilyen jellegű közterülete. „Ez az utolsó és legnagyobb szerkezetépítési munka az aluljáróknál” – nyilatkozta Sebastian Marchiș, a polgármesteri hivatal műszaki igazgatója. A leendő sétálóteret a Szakszervezetek Művelődési Háza és az ortodox katedrális között öt szakaszban öntik majd ki. „A kivitelező minden egyes 400 négyzetméteres szakasz kiöntéséhez mintegy 250 köbméter betont fog felhasználni. A jelenlegi szakaszon valószínűleg még éjszaka is dolgozniuk kell majd az építőknek” – magyarázta Marchiș. A kivitelezővel folytatott megbeszélések szerint a teljes födémet a jövő hét végére, azaz november 5-re kiöntik, ami az igazgató szerint nagyon rövid határidő. A következő fázisban a kivitelezőknek még el kell végezniük az aszfaltozási munkálatokat, a járdaépítést és a zöldterületek tereprendezését, valamint az utóbbiak öntözőrendszerének telepítését. Az igazgató elmondta, hogy a Gojdu téri munkálatoknak mintegy nyolcvan százaléka elkészült már, és ezeknek a 73 százalékát már el is számolták. Az önkormányzatnak az év végéig be kell fejeznie a munkálatokat, hogy még a jelenlegi európai uniós finanszírozási ciklus vége előtt elszámolhassa a támogatási összegeket. Az európai finanszírozás a támogatható költségek értékének 98 százalékát teszi ki, és azokat a munkálatokat, amelyeket nem fejeznek be időben, a helyi költségvetésből kell majd kifizetni. A beruházás értéke több mint 85 millió lej áfa nélkül, a szerződés szerint a kivitelezési időszak 24 hónap, azaz a jövő év első fele. Ennek ellenére a körülményekre való tekintettel a kivitelezők vállalták, hogy decemberben lezárják a munkálatokat.

A Gojdu téren öt közúti aluljárót építenek, a munkálatokat a Regionális Operatív Program 2014–2020 finanszírozza. A kivitelező a Freyrom, a Procons Group, a Construcții Erbașu, a Leko Construct és a Metabet CF vállalatok társulása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában