Beruházás

2023.10.09. 17:44

Közvitán a strandátalakítás

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közvitára bocsátotta az Őssi strand termálfürdővé való átalakításának a projektjét.

Forrás: PMO

ERDON-összeállítás

A tervezet október 6-tól kezdve 30 napon át van közvitán, ebben az időszakban nyújthatják be a polgárok javaslataikat, észrevételeiket. Az anyag megtalálható a polgármesteri hivatal honlapján (www.oradea.ro) a Közviták/Dezbateri publice szekcióban. A hivatal emlékeztet arra, hogy az átalakítás után az 1980-as években épült Őssi strand nem élményfürdő és aquapark lesz, mint a Nymphaea, hanem termálfürdő, ahol legfőképpen a pihenni és a kikapcsolódni vágyók érezhetik majd jól magukat. A létesítményben szabadtéri és fedett medencék, vízi bár, napozóteraszok, wellnesszrészleg, fitneszterem, étkezőhelyiség és sok zöld terület lesz. A projektet az Észak-Nyugati Regionális Programhoz nyújtják be finanszírozásra, a kivitelezési időszak 24 hónap. Korábban megírtuk, hogy a beruházás összköltségvetése 165 millió lej, azaz mintegy 33 millió euró.

A hivatal közleménye részletezi, hogyan fogják átalakítani a strandot. A projekt megvalósíthatósági tanulmánya szerint a 45.084 négyzetméteren elterülő Őssi strand egy harmada megmarad, ide továbbra is a nagyváradi időseket várják majd, a terület kétharmadán pedig, a 32.405 négyzetméteres déli oldalon alakítják ki a termálfürdőt. Épül egy háromszintes főépület, ebben kap majd helyet a gyógyfürdő, melyben több mint 500 négyzetméter vízfelületű medencék lesznek, ugyanitt kapnak helyet az öltözők, mosdók, étkezők, fitneszterem, irodahelyiségek és az épületgépészeti helyiségek is. Egy kisebb épületet is emelnek, amelyben mosdók, raktárak, az alagsorban pedig épületgépészeti helyiségek lesznek. Épül továbbá öt kültéri medence, ezek közül egy úszómedence, egy pedig a külteret a beltérrel összekötő medence lesz. Ezek összvízfelülete meghaladja majd a 3000 négyzetmétert. A tervek szerint kialakítanak egy étkezdét mosdóval, de lesznek kültéri zuhanyzók és egy vízi bár is, továbbá építenek egy stéget a Sebes-Körös partjára. A fürdőben sok zöld felület lesz, ahova a termálvizes területek mikroklímájára jellemző növényeket ültetnek majd el. A termálfürdőt a déli oldalról, az Alexandru Cazaban utca felől lehet majd megközelíteni. Szintén a déli oldalon, a Cazaban utcával párhuzamosan egy 147 férőhelyes parkolót alakítanak ki, ezek közül hat mozgássérülteknek lesz fenntartva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában