Beruházás

2023.10.31. 17:42

Közpénzből épül a parkolóház

Mivel egyetlen magánbefektető sem jelentkezett, ezért a nagyváradi önkormányzat saját költségvetéséből építi fel a parkolóházat a váradszőllősi végmegállónál felszámolt piac helyén.

Forrás: PMO

Pap István

A Nicolae Șova utcára tervezett parkolóház költségvetése 35,5 millió lej, azaz 7,1 millió euró áfával együtt, a kivitelezési időszak 12 hónap – döntött múlt csütörtöki ülésén a Nagyváradi Helyi Tanács. A beruházás kapcsán előálló legjelentősebb fejlemény az, hogy az önkormányzat végül a helyi költségvetésből fedezi a kiadásokat és nem egy magánbefektetővel építteti meg azt. A napirendi pont vitáján Florin Birta polgármester kifejtette, eddig vártak arra, hogy jelentkezzen magánbefektető ennek a beruházásnak a megvalósítására, két tendert is meghirdettek, de mivel nem jött senki, a parkolóházra pedig szükség van abban az övezetben, ezért végül úgy döntött a városvezetés, hogy saját forrásból építi meg a létesítményt. Felszólalt az ügyben a PSD-s Liviu Mihai Sabău-Popa tanácsos, aki megjegyezte, hogy a városvezetés közel egy évet elvesztegetett, míg végül arra a következtetésre jutott, amit a PSD folyamatosan hangoztatott, ti. azt, hogy a parkolóházat saját költségvetésből kell megépíteni, és nem kell magánbefektetőket bevonni sem az építésbe, sem a működtetésbe. 

Forrás: PMO

Az eredeti elképzelés az volt, hogy a Nicolae Șova utcai volt piac helyén lévő 4247 négyzetméteres területre egy magánbefektető saját költségén építsen fel egy négyemeletes parkolóházat, amelynek a tulajdonosává válna, és az önkormányzat tíz év alatt vásárolta volna meg a befektetőtől azt az ingatlanrészt, amelyben maga a parkoló működik. Az épület földszintjén ugyanis kereskedelmi egységek kaptak volna helyet, melyek a befektető tulajdonában maradtak volna. A csütörtöki döntés értelmében azonban az önkormányzat maga építteti meg a létesítményét, és szintén a város fogja üzemeltetni is a parkolóházat, mint ahogy a kereskedelmi egységeket és irodahelyiségeket is az önkormányzat fogja bérbe adni, illetve használni. Az építendő létesítmény paraméterei nem változtak: az alagsor-földszint-négy emelet struktúrájú parkolóházban 335 hely lesz, ezek közül négy fogyatékosok számára lesz fenntartva, illetve lesz hat hely elektromos autóknak is. A parkolóház elektromosautó-töltőállomásokkal is fel lesz szerelve. Az épület földszintjén és első emeletén kapnak majd helyet a kereskedelmi egységek és az irodahelyiségek. Megjegyzendő, hogy az önkormányzat eddig a Közterület-fenntartó vállalattal (ADP) építtetett parkolóházakat Nagyváradon, a beruházásokat pedig hitelből fedezték.

Forrás: PMO

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában