Zenei kínálat

2023.10.29. 14:20

Kamarakoncert lesz a filharmóniában erdélyi szerzőkkel

Erdélyi zeneszerzők – Ligeti, Orbán, Toduță, Șerban Marcu – művei hangzanak el a filharmóniában október 31-én, kedden 19 órakor, két kiváló marosvásárhelyi előadóművész, kolozsvári zeneakadémiai tanár, Béres Melinda (hegedű) és Horváth Edit (zongora) tolmácsolásában.

Forrás: Facebook

Tóth Gábor

Érdemes odafigyelni a filharmónia mostanság újra kibontakozó kamarazenei kínálatára, a múlt heti, román szerzők műveiből gondosan összeállított hegedű-zongora csokor után most ismét egy olyan eseményt lát vendégül a váradi zeneintézmény, ami igen nívós kuriózumnak számít.

Béres Melinda hegedűművész

Béres Melinda kiváló hegedűművész, aki historikus zenétől a kortársakig mindent ismer, játszik és mindezt továbbadja, tanítja is, s aki legfőképp a hivatással, a szakmával van elfoglalva, annak legkifinomultabb művelésével, ellentétben néhányakkal, akik az internet világában nála sokkal intenzívebben építik imidzsüket.

Ugyane szerény emberség és szakmai kiválóság tekintetben említjük kamarapartnerét, Horváth Edit zongoraművészt, szintén a kolozsvári zeneakadémia tanárát, aki a széles standard repertoár mellett merészen és szakértelemmel vállalja olyan 20. századi és kortárs komponisták műveinek tolmácsolását is, amelyekhez sok más zongorista hozzá sem képes szólni.

Horváth Edit zongoraművész

Mindezek tudatában ajánljuk: tessenek ellátogatni a filharmóniába kedd este, mert két kiváló vendégművész hölgy előadásában lesz hallható néhány emblematikus erdélyi szerző – a száz éve született, Dicsőszentmártonból Bécsig göröngyös utakat bejárt, elképesztő zenéjű Ligeti György, a tavaly 75. életévét töltött, nemkülönben fantasztikus elmésségű zenei örökséget hordozó vásárhelyi Orbán György, a Kolozsvárott zenetudományi és kompozíciós iskolát teremtett Sigismund Toduță, s mellettük az 1977-ben, Brassóban született Șerban Marcu, aki az ún. kortárs kolozsvári iskola képviselője, történetesen a nemrégiben (júniusban) sajnos elhunyt Cornel Țăranu egykori tanítványa, a szálak itt össze is fonódnak, mivel utóbbi mester pediglen Toduță-tanítvány volt.

Soroljuk a műsort: Toduță Hegedű-zongora szonatina (1981), Ligeti Musica ricercata – részletek (1951–53: I., III., V., VI., VIII., IX., X. tételek), Marcu Mix Tour hegedűre és zongorára (2023), Orbán 2. hegedű-zongora szonáta (1990).

A koncert a kolozsvári zeneakadémia számára az oktatási minisztérium által kutatási tevékenységekre fordított alapjából valósul meg, olvasható az ezzel partnerséget vállalt filharmónia hírlevelében. Egyébként továbbra is érdemes követni a filharmónia honlapját, illetve közösségi oldalait, most például ismét arról tájékoztatnak, hogy e koncertre való bemenet diákoknak és egyetemistáknak ingyenes, illetve azok a bizonyos bérletről átnevezett „jegycsomagok”, melyeket a szimfonikus koncertekre vásároltak a nézők, erre az eseményre is érvényesek. Részletek itt: filarmonicaoradea.ro, facebook.com/filarmonicaoradea, instagram.com/filarmonicaoradea.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában