Fűtés

2023.10.09. 17:06

Hitelből vásárolnának fűtőanyagot

A Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat 30 millió lejes kölcsönt akar felvenni arra, hogy megvásárolja a közelgő téli szezonra szükséges üzemanyagot.

Illusztráció

ERDON-összeállítás

A vállalat anyagi nehézségekkel küzd, ezért nem kapja meg a kért hitelt addig, amíg nem tud garanciát felmutatni arra, hogy a pénzt vissza is tudja fizetni. Ennek következtében a Hőszolgáltató a nagyváradi önkormányzatot kérte meg arra, hogy vállaljon garanciát a hitelre, amit utóbbi meg is adott azt követően, hogy a helyi tanács legutóbbi ülésén elfogadta az erre vonatkozó határozattervezetet. A három tartózkodás mellett elfogadott javaslat értelmében az önkormányzat maximum 30 millió lej értékben garantál egy nyolc hónapos futamidejű hitelt a Hőszolgáltató számára, ezt a pénzt a Hőszolgáltató kizárólag az idei téli szezon biztosításához szükséges üzemanyag megvásárlására használhatja. Az elfogadott határozat szakjelentésében az áll, hogy a Hőszolgáltató Vállalatnak többek között azért vannak anyagi nehézségei, mert a fűtésre használt üzemanyag árát előre ki kell fizetni, és sok idő telik el, míg a fogyasztás kiszámlázása után befolyik a vállalat kasszájába a bevétel, illetve az államtól járó pénzösszegek is késve érkeznek be, mert hosszú ideig tart az adóügyi vizsgálat. Mindemelett a vállalat nem tudott megegyezni a Raiffeisen Bankkal arról, hogy 70 millióról 100 millió lejre emeljék a Hőszolgáltató által igényelt hitel összegét, éppen azért, mert a pénzintézet további pénzügyi garanciákat kért a hitelért cserébe. A Hőszolgáltató a város által vállalt garancia birtokában több bankkal is tárgyal a hitelfelvételről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában