Repülőtér

2023.10.26. 17:56

Hárommillió euró váradi légi járatok támogatására

Megszavazta csütörtökön a Nagyváradi Helyi Tanács annak a légitársaságnak a kiválasztására vonatkozó pályázati kiírást, amely a váradi repülőtérről fog belföldi és külföldi járatokat üzemeltetni. Az Air Oradea részvénytársaság öt év alatt hárommillió eurót fizet majd, csak legyen légitársaság, amelyik vállalja a feladatot.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Az előterjesztés elfogadását hosszas vita előzte meg a helyi tanács csütörtöki rendes ülésén. Az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) tanácsosai több kifogást emeltek a tervezett pályázati kiírással kapcsolatban. Liviu Mihai Sabău-Popa azt mondta, hogy a nagyváradi és a Bihar megyei önkormányzat által alapított Air Oradea részvénytársaságnak úgy tűnik, csak annyi a dolga, hogy hárommillió eurót fizessen egy magán légitársaságnak, amelynek gyakorlatilag a repüléssel járó minden aspektust le kell majd fednie a flottától elkezdve a jegykezelésen át személyzeti kérdésekig. Ha az Air Oradea csak fizet, és semmi egyebet nem csinál, akkor nem merül fel a tiltott állami támogatás veszélye? – tette fel a kérdést Sabău-Popa. Továbbá szerinte fölösleges hárommillió eurót fizetni egy légitársaságnak azért, hogy Nagyváradról indítson járatokat, lévén, hogy az innen repülők zöme nem is Bihar megyei, hanem a környező megyékből érkeznek, tehát sem a városnak, sem a megyének nem származik majd bevétele, ami indokolná az említett összeg kiadását. Hozzátette, hogy a város és a megye lakosságát kellene megkérdezni egy közvita keretében, hogy akarják-e azt, hogy a zsebükből erre a célra költsenek el hárommillió eurót. Azt is megjegyezte, hogy korábban már gyakorlatba ültettek egy ehhez hasonló támogatási rendszert, aminek az lett a vége, hogy a légitársaság azonnal beszüntette váradi járatait, amint nem kapott állami támogatást azok üzemeltetésére. Mihai Jurca városmenedzser válaszában leszögezte, hogy mind a versenyhivatal, mind az illetékes uniós hatóság tisztázta, hogy ez a tervezett szerződési forma egy magánszolgáltatóval nem minősül állami segélynek, nem úgy, mint a korábbi szerződés, amikor az Európai Unió engedélyével fizettek államsegélyt a Ryanair-nek, mert az volt a cél, hogy a világjárvány miatt nehéz helyzetbe került légitársaságokat támogassák. Hozzátette, hogy ha jelenleg kevesebb váradi és Bihar megyei utazik Nagyváradról, annak az az oka, hogy más repterekről indulnak, és a mostani erőfeszítéseknek épp az a céljuk, hogy lehetőséget biztosítsanak a váradiaknak arra, hogy innen repüljenek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szóban forgó összeg öt évre szól.
Hozzászólt a vitához Florin Birta polgármester is, aki azt emelte ki, hogy a kolozsvári, a temesvári, a debreceni és a budapesti reptér is működik, és ha életet akarnak lehelni a váradiba, akkor kénytelenek ezt a lépést megtenni, ami a helyiek érdekeit is szolgálja, mert olcsóbbak lesznek a jegyárak. Adrian Madar ellenzéki tanácsos azt mondta, hogy az elhangzottak szándéknyilatkozatok, de a tapasztalat és a számok azt mutatják, hogy a váradi reptérről nem lehet fenntartani kereskedelmileg megtérülő járatokat, mert ha így lenne, akkor a légitársaságok maguktól is jönnének. Kiemelte, hogy a váradi reptér sikere az itteniek életminőségének függvénye. A tapasztalatokhoz kapcsolódva Florin Birta azt jegyezte meg, hogy nemrégiben Debrecenből utazott repülővel, és az ottani reptér parkolójában rengeteg Bihar megyei rendszámú autót látott, sőt, a légitársaság az angol és a magyar mellett románul is kommunikált, mert olyan sok román utas van. Ekkor Sabău-Popa arra emlékeztette, hogy a váradi reptér igazgatótanácsa 2019 óta liberális irányítás alatt áll, és azóta ismertek a most a városvezetés által elővezetett érvek. „De ha a légitársaságoknak minden okuk megvan arra, hogy ide jöjjenek, akkor miért adunk pénzt nekik?” tette fel a kérdést. Végezetül megismételte azt a felvetését, hogy rendezzenek közvitát a váradiaknak arról, hogy el akarnak-e költeni erre a célra hárommillió eurót.
Végezetül Florin Birta elmondta: olyan légitársaságot keresnek, amelyik legalább heti öt NagyváradBukarest, és legalább heti három NagyváradLondon járatot üzemeltet, illetve nyaranta egy charter-járatot is indít innen. Hozzátette, hogy pénteken szavaz a projektről a Bihar Megyei Tanács is, és rögtön azt követően, tehát még október 27-én meghirdetik a tendert. A pályázatok benyújtási határideje november 29., és a polgármester reményei szerint jövő év tavaszától már repülni fognak az említett járatok a váradi reptérről. A határozat-tervezetet a PSD és az RMDSZ tanácsosok tartózkodása, illetve ellenszavazata mellett fogadta el a helyi tanács.
A pályázati kiírás szerint a leendő szolgáltatónak kell biztosítania a légiflottát, a megfelelő személyzetet, a jegyértékesítést, a tevékenység irányítását, ő kell vállalja a felelősséget az esetleges incidensekért és a törölt járatokért, de neki kell működtetnie a honlapot is, illetve az általa indított járatok reklámozása is az ő feladata. A jelentkezőnek az előző évi éves forgalma el kell érje az 50 millió eurót, legalább hároméves tapasztalattal kell rendelkeznie nemzetközi járatok üzemeltetése terén, és igazolnia kell azt, hogy az elmúlt három évben legalább egymillió utast szállított. A pályázaton részt venni kívánó légitársaságnak továbbá legalább öt, egyenként minimum 140 férőhelyes sugárhajtású személyszállító repülőgéppel kell rendelkeznie, melyek lehetnek saját vagy bérelt gépek, de ezek közül legalább egyet kizárólag a nagyváradi reptér kiszolgálására kell használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában