Terepszemle

2023.10.23. 17:04

Épül Nagyvárad „igazi” körgyűrűje

Mintegy tíz százalékban elkészült a Nagyvárad metropolisz övezet körgyűrűje. A beruházással kapcsolatosan Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke azt nyilatkozta, hogy a munkálatok végeztével ez lesz Várad „igazi” elkerülő útja.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Terepszemlére vitte hétfőn a helyi sajtó munkatársait a mintegy 17 kilométer hosszú elkerülő út építkezésére Mircea Mălan, a Bihar Megyei Tanács alelnöke. A körgyűrű két részletben épül, a Fugyivásárhely és Betfia közötti nyolc kilométeres szakasz kivitelezője a Porr cég, a Betfia és Nagyürögd közötti kilenc kilométeres részé pedig az Asfamixt, mint kozorciumvezető, valamint a Dacia Faber és az OPR Asfalt cégek. Noha az építési utasítást szeptember 25-én adták ki, a munkálatoknak máris közel tíz százaléka elkészült, hangsúlyozta Mircea Mălan Betfián, ahol egy viadukt épül, mint ahogy a másik szakaszon, a kardói vízgyűjtő fölött is létesül majd egy viadukt. Az elterelő út az 1-es országútból indul majd ki Fugyivásárhely és Nagyvárad között, és a 79-es országút lesz a másik végpontja Nagyürögdnél, de összeköttetést létesít majd a 76-os, Dévára vezető országúttal is.

Fotó: Alexandru Nițescu

Minden jobb lesz

„A metropolisz övezeti elkerülő út lesz Nagyvárad igazi körgyűrűje. A város és a szomszédos községek, Fugyivásárhely, Szentmárton és Nagyürögd lakóit megkíméli majd a tranzitforgalomtól, így kevesebb lesz a torlódás és a környezetszennyezés” – fejtette ki Mălan. Hozzátette, hogy a Kolozsvárról Déva vagy Arad irányába, vagy éppenséggel Belényesből Élesdre haladók nem kell majd behajtsanak Nagyváradra, sem pedig a környező községekbe, hanem ezen az elkerülő úton mehetnek majd. „A távolságok sokkal rövidebbek lesznek, az utazási idő pedig összehasonlíthatatlanul kevesebb” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a leendő út menti földtulajdonosok számára is komoly fejlesztési lehetőségeket kínál majd az új út. Az 1-es és a 76-os országút közötti nyolc kilométeres szakaszon a Porr már kiépítette az új út nyomvonalát, ott nehézgépekkel tömörítik a talajt, a Félixfürdő felé eső oldalon pedig a viadukton dolgoznak, amely a Betfia irányába vezető községi utat keresztezi majd. A leendő viadukt 395 méter hosszú lesz, melyet összesen 64, egyenként 18, illetve 24 méter mélyre lefúrt cölöp fog tartani, melyek közül nyolc már a helyére is került.

Fotó: Alexandru Nițescu

Finanszírozás

A másik, kilenc kilométeres szakaszon az Asfamixt vezette konzorcium dolgozik és nekik is feladatuk lesz építeni egy viaduktot, mely 332 méter hosszú lesz és a Kardó határában lévő vízgyűjtő fölött halad majd át. A leendő út a három országút mellett keresztezi majd a nagyváradi, a fugyivásárhelyi és a nagyürögdi körgyűrűket, valamint a Kardóba és Alkérre vezető községi utakat is. Az út teljes hossza 17 kilométer lesz, mindkét irányba egy-egy sávval, és a projekt több kishíd, valamint támfalak építését is magába foglalja. A beruházás összköltségvetése 200 millió lej áfával együtt. A kilenc kilométeres szakasz 70,143 millió lejbe fog kerülni áfa nélkül, a nyolc kilométeres költségvetése pedig 81 millió lej, szintén áfa nélkül. A beruházás finanszírozása a Bihar Megyei Tanács és a nagyváradi önkormányzat számára az Anghel Saligny Országos Beruházási Programból kiutalt összegekből történik, a megyei és a váradi önkormányzatok partnerségi szerződést kötöttek a fugyivásárhelyi, a nagyürögdi és a szentmártoni önkormányzatokkal ennek az infrastrukturális beruházásnak a megvalósítására.

Fotó: Alexandru Nițescu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában