Tárlat

2023.10.19. 14:56

Emlékkiállítás nyílt a Tibor Ernő Galériában

A közelmúltban elhunyt képzőművész, a nagyváradi Tibor Ernő Galéria (TEG) alapító tagja, Széll Katalin emlékére nyílt időszaki kiállítás szerda délután a Kanonok sori képtárban. Valamennyi felszólaló Széll Katalin kedvességét, illetve azt emelte ki, hogy akkor volt igazán boldog, amikor másoknak örömöt tudott okozni.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Az emlékezőket Csathó Töhötöm, a Tibor Ernő Galéria jelenlegi művészeti vezetője üdvözölte. A Római levélből idézett egy hosszabb részt Gavrucza Tibor ny. református esperes, a TEG tiszteletbe elnöke, többek közt Pál apostol azon gondolatát, melyet a lelkész és Széll Katalin egyaránt a vezérigéjének választott: „Azoknak, akik Istent szeretik, minden javukra van”. Azon meggyőződésének adott hangot: Széll Katalin volt a galéria tagjai közül „a lélek embere”, és amikor elment, „akkora űr maradt helyette, hogy szinte beleszédültünk”. Szerinte felismerte isteni küldetését, és annak szentelte földi életét. Felépült a rákbetegségéből, mert feladata volt: itt volt a beteg férje és a gyermeke, akiket nagyon szeretett. Ezért a csodával határos módon meggyógyult, megszépült, erőre kapott, mert az Úr csodálatos módon működik. A szolgáló boldogság sugárzott belőle a betegágyán, az utcán, mindenhol, a szó igazi értelemben nemes volt. Elvállalt mindent, hiszen volt a galéria pénztárosa és krónikása, sőt, még pohárnoka is, amikor jöttek a vendégek a kiállításmegnyitókra. „Csak hálát adhatunk tehát Istennek, hogy a miénk volt” – fogalmazott Gavrucza Tibor, aki felidézte azt is, hogy a galériának otthont biztosító helyiség egykor dohos szenespince volt, és sajnos már csak alig néhányan vannak életben azok közül, akik annak idején kitakarították, azonban nyomot hagytak maguk után, és az emléküket sohasem feledjük.

Bányai Szabados Katalin alapítótag megjegyezte: a képzőművészek nem szeretnek adminisztrálni, azonban Széll Katalin ezt a munkát is elvállalta. Mindent feljegyzett, ami történt a galériában, precízen és takarékosan osztotta be a pénzt, mindenről beszámolt. Kedvességével elérte azt, hogy olyan pályázati forrásokhoz jussanak, melyeket nélküle talán nem kaptak volna meg. Mosolyával még a legszigorúbb hivatalnokokat is „megpuhította”, s boldogságot okozott neki, amikor másoknak örömet okozhatott.
Csathó Töhötöm arról beszélt, hogy Széll Katalin alkotói tevékenységének különböző szakaszaiból válogattak képeket erre az időszaki tárlatra, s ezek megvásárolhatók. Végigkövethető a lelki és művészi fejlődése, látszik, hogy a kedvessége határozta meg a munkásságát is. Nem csapongott monumentális témák közt, olajfestményeket és pasztelleket készített, kipróbált kollázstechnikákat, mindenben a szépet keresve és arra törekedve, hogy aki nézi ezeket, az jól érezze magát, örömet és kellemes pillanatokat okozzon ez az élmény.

A vernisszázson közreműködtek a Sola Fide Közösségi és Kulturális Egyesület tagjai: Thurzó Sándor József brácsaművészként, Fórián Andrea előadóként, Füzesi Csaba énekesként és Füzesi Edit gitárosként, megható szerzeményekkel fokozva a hangulat meghittségét. A kiállítás október 31-ig tekinthető meg, keddtől szombatig 11–16 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában