'56

2023.10.24. 15:09

Bihar megyei diákok a budapesti ötvenhatos megemlékezéseken

A Rákóczi Szövetség jóvoltából október 21–23. között másfél száz Bihar megyei diák és kísérő tanáraik is részt vettek több, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepi rendezvényen.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A Gloria Victis 1956-os Emlékünnepség – néhai Halzl József örökös tiszteletbeli elnöknek köszönhetőn – a Rákóczi Szövetség legnagyobb és legemblematikusabb rendezvényévé vált az elmúlt három évtizedben. Közel háromezer középiskolás és egyetemista vett részt idén ezen az eseményen Magyarországról és a határon túli területekről egyaránt a Szövetség ifjúsági szervezeteinek képviseletében.

Nagyváradról három busz indult szombat délelőtt a Kanonok sor mellől, 150 diákkal és kísérőtanáraikkal. „A Bihar megyei iskolák több mint 11 éve tartják a kapcsolatot a Rákóczi Szövetséggel, s vesznek részt különböző rendezvényeiken, így a budapesti Gloria Victisen is. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy megismerjék a történelmünket, azokat a fordulópontokat, melyek meghatározzák a múltunkat” nyilatkozta lapunknak Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, a Rákóczi Szövetség Bihar megyei elnöke.

A nemzet fővárosába érkezve, miután elfoglaltuk szálláshelyeinket, este az első hivatalos program a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen volt, ahol Hegedűs Endre zenepedagógus, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és felesége, a szintén zongoraművész Hegedűs Katalin koncertezett azt követően, hogy Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntötte a vendégeket. A színvonalas és lélekemelő előadás után méltán zúgott a vastaps, majd többen közös fényképeket is készítettek Hegedűs Endrével, aki készségesen és kedvesen tett eleget a fiatalok kérésének.

Vasárnap reggel zuhogó esőre ébredtünk, de szerencsére mire a Kozma utcai Új köztemetőbe értünk, megjavult az idő. Itt van ugyanis a Nemzeti Gyászpark és Látogatóközpont. Radnainé dr. Fogarasi Katalin főigazgatónak az intézmény prospektusában olvasható gondolatai szerint a temető e félreeső sarka a közeli Kisfogházzal, az egykori kivégzések legfőbb helyszínével együtt nemzeti emlékhely, a magyar történelmi emlékezetre máig ható események, a második világháború, a kommunista diktatúra, 1956 és 1989 mementója. A három parcella azonban nemcsak a nemzeti dicsőség és gyász színhelye, hanem a szégyené is. A kivégzett, meggyilkolt, rabságban elpusztult hősök és ártatlan áldozatok mellett háborús és köztörvényes bűnösök is nyugszanak a sok esetben még ma is névtelen sírokban. A gyászpark a 298-as, a 300-as és a 301-es parcellákkal a Nemzeti Örökség Intézetének szakmai felügyelete és irányítása mellett 2014-ben újult meg teljesen, illetve a 297-es parcella már ekkor úgy lett kialakítva, hogy később helyet adhasson a látogatóközpontnak. Ez utóbbi nem múzeumnak épült, hanem küldetése az, hogy kiegészítse ezt az érzelmekre ható emlékhelyet különféle interaktív tartalommal. A lehetőségekhez mérten megnyugtatón tisztázza a parcellák és a bennük nyugvók történetét, hiszen a gyászpark, pontosabban a mellette felállított márványtáblák névsorai az elmúlt két és fél évtizedben többször is viták kereszttüzébe kerültek. Minket Jakab Csanád, a Nemzeti Örökség Intézetének munkatársa fogadott, majd Szabó Viktor történész volt az idegenvezetőnk a parcelláknál.

Az ebédünket már a Műegyetemen fogyasztottuk el, melynek aulájában kezdődött kis idő múlva az állami ünnepség részét képező megemlékezés. Beszédet mondott Dömötör Csaba miniszterhelyettes, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és Kerekes Ákos kolozsvári (BBTE) egyetemista. A Műegyetemtől 16 órakor felemelő látványt nyújtó fáklyás emlékmenet indult a történelmi útvonalon a Bem térre, ahol 17 órától megemlékezés és koszorúzás várta az emlékezőket. Ünnepi beszédet mondott Panyi Miklós miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, valamint Csápai Ádám pozsonyi egyetemista. Egy helyszín volt még hátra ezután: a MOM Sportközpont, ahol a rákóczis Légy-Ott után a Honeybeast zenekar kiváló hangulatú koncertjén lazítottak a fiatalok.
A hétfő délelőtt városnézéssel telt, a desztinációk a Szent István Bazilika, a Kossuth tér és a Hősök tere voltak. Szép emlékekkel, megható élményekkel és értékes információkkal gazdagodva indultunk délben haza Nagyváradra, illetve vidéki Bihar megyei településekre azok, akik onnan érkeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában