Előadás

2023.10.21. 10:21

Jézus korának ételeit kóstolták meg

Huszonhét Bihar és Szatmár megyei pedagógus és lelkipásztor, valamint Böcskei László megyés püspök részvételével, Benedek Ramóna hitoktató fő szervezésében, illetve a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) támogatásával bibliai workshop zajlott péntek délután a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tankonyhájában.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

A foglalkozást Sipos Edit, hittan-történelem szakos tanár, pécsi Franz Kett pedagógus vezette, a program célja pedig az volt, hogy a résztvevők megismerjék egy „bibliakóstoló” szervezésének és lebonyolításának lépéseit, tartalmát, módszereit, eszköztárát. Sipos Edit lapunknak azt nyilatkozta: olyan ételeket raktak ki az asztalokra, amelyekről vagy régészeti kutatások vagy pedig a Szentírás alapján tudják, hogy Jézus korában fogyasztották az emberek, sőt, azt feltételezik, hogy Jézus maga is evett ilyenekből. A recepteket úgy állították össze, hogy a lehető legegyszerűbb főzési vagy sütési eljárással készülhessenek el, és arra kérték a résztvevőket, hogy először nézzék, szagolják meg a hozzávalókat, és a már elkészült ételeket bátran kóstolják meg.

Megjegyezte: minden évszak terményeiből, termékeiből válogattak, ezért ez a bőség nem volt jellemző az ókorban, vagy csak a gazdagabbak engedhették meg maguknak azt, hogy hosszú ideig tároljanak magas minőségben ételeket. Sőt, mivel húst nem tettek ki, ezért még csak nem is a leggazdagabbaknak az asztala. Ami hétköznapivá tette az asztalt, az az, hogy voltak rajta lencse-, bab- és hagymafélék, tejtermékek és fűszernövények. Gyümölcsből amúgy az ókorban kevesebbet fogyasztottak, mint gondolnánk, de azért kitettek almát, körtét, citrusféléket, fügét, szilvát, datolyát. A kutatások szerint az ókori emberek gyakran nyersen fogyasztották az ételeket anélkül, hogy megfőzték volna – magyarázta Sipos Edit.
Szombat délelőtt Fráter Erzsébet botanikus tart előadást a Biblia növényeiről a püspöki palota alagsorában. A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert kurátorának szentföldi fényképekkel illusztrált előadása abban segíti az érdeklődőket, hogy a Szentírás növényeinek ismeretével jobban megértsék Isten nekünk szóló üzenetét. A résztvevők megkóstolhatják a bibliai kor ételeit, és felfedezhetik a teremtett világ gazdagságát és Isten bőkezűségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában