Gyűlés

2023.10.21. 10:01

Átadták a Beöthy Ödön önkormányzati díjakat

Választmányi gyűlést tartott pénteken este a nagyváradi polgármesteri hivatal dísztermében az RMDSZ Bihar megyei szervezete, melynek keretében átadták a Beöthy Ödön önkormányzati díjakat.

Fotó: Ciucur Losonczi Antonius

Ciucur Losonczi Antonius

Jelen volt Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke is, aki politikai tájékoztatójában kijelentette: négy hónappal Klaus Iohannis államelnök meghozta azt a méltánytalan és tisztességtelen döntést, hogy az RMDSZ-t tegyék ki a kormánykoalícióból. Ennek semmi szakmai indoka nem volt, „csak a matematika és az emberi mohóság érvényesült”. Az RMDSZ „testtartása” azonban nem változott, és továbbra is az erdélyi magyar közösség az egyetlen szövetségese, az ő problémái maradtak a prioritások, mert az érdekképviselet szempontjából a választóktól kapott bizalom mindennél fontosabb.

Kelemen Hunor ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy 2024-ben a „lenni vagy nem lenni” a tét, mert a jövő évi választások legalább az elkövetkezendő egy évtizedre meghatározzák majd a sorsunkat egy egyre inkább változó világban. Átalakulóban a világ rendje, és lényeges, hogy mi ne legyünk ennek vesztesei – hangsúlyozta. Arra hívta fel a figyelmet: minden szinten ott kell tehát lenni a döntések meghozatalánál, mert „ha valahonnan kiesünk, elvész az önbizalom” és ez lavinaszerű folyamatot indít el, ahogy történt a felvidéki magyarok esetében is, akiknek már se az európai parlamentben, sem pedig a szlovák törvényhozó testületben nincs képviseletük. A jelenlét azért is fontos, mivel reformok vannak előkészületben, például egy közigazgatási, melynek értelmében a jelenlegi fejlesztési régiók megyékké alakulnának át, és az erdélyi magyarság kárvallottja lenne ennek – magyarázta a RMDSZ elnöke. Arra is kitért Kelemen Hunor, hogy mindenképpen meg kell akadályozni a szélsőséges erőknek az előretörését, meg is nevezte az AUR-t – szerinte, ezért olyan helyzetet kell teremteni, illetve olyan eredményt kell elérni a választásokon, hogy az RMDSZ kerüljön a kormányba. „Ellenkező esetben nehogy arra ébredjünk, hogy 2025-ben vagy 2026-ban az AUR egyszer csak besurran a kormányba, mert az katasztrofális következményekkel járna ránk nézve” – fogalmazott Kelemen Hunor.

A hozzászólások közt Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke köszönetet mondott Szilágyi Ibolyának és Székely Hajnalnak, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete elnökének, illetve ügyvezető igazgatójának az idősek érdekében kifejtett tevékenységükért. A választmányi gyűlés végén átadták a Beöthy Ödön díjakat: önkormányzati díjat Hasas János révi alpolgármesternek az utóbbi egyéves hiteles, magas szakmai színvonalú, áldozatos munkájáért és önkormányzati kezdeményezés díjat Bálind György magyarremetei alpolgármesternek az ötletgazdag önkormányzati tevékenységéért, a számtalan esemény megszervezéséért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában