Tudnivalók

2023.10.11. 14:54

Begyűjtik a kisállattetemeket

A nagyváradi Közterület-fenntartó Vállalat a Corneliu Baba utca 19. szám alatti kutyamenhely mellett létrehozott egy kisállattetem-begyűjtő pontot is.

Forrás: ADP

Pap István

A közterület-fenntartó (ADP) már 2022 decemberében létrehozta a kisállattetemek begyűjtésére szolgáló központot, de csak most szerezték be az ehhez szükséges eszközöket, valamint az engedélyeket, ezért számoltak be róla csak most. Liviu Andrica, az ADP igazgatója körbe is vezette a sajtó munkatársait szerdán a kutyamenhelyen, illetve a központon.

Amit a polgároknak érdemes tudniuk, az a következő: a tetembegyűjtő hétfőtől péntekig 8 és 16 óra között áll a lakosság rendelkezésére. Az ADP kis- és közepes méretű, elhullott állatokat gyűjt be Nagyvárad közterületeiről, valamint a váradi háztartásokból is. A kis- és közepes állatok kategóriájába tartoznak a madarak, nyulak, macskák, kutyák, juhok, kecskék és sertések. Az ADP a tetemeket lakossági bejelentés alapján gyűjti be mind a közterületekről, mind pedig a magánszemélyek otthonából, kertjéből, gazdaságából. Ebből a célból lehet hívni a 0359/806-979, a 0726-126-891 és a 0733-055-542 telefonszámokat, vagy lehet értesíteni a vállalatot a secretariat@adporadea.ro e-mail címen. Az ADP vezetője kiemelte, hogy először az iskolák, óvodák, játszóterek, parkok, közintézmények, egyéb közterületek közelében lévő tetemeket szállítják el, a prioritási sorrendben a második helyen áll a Nagyvárad külterületén lévő állattetemek begyűjtése, és a fontossági sorrendben csak ezt követi a háztartásokban elhullott állatoké. Azok, akik a saját elpusztult állatuk elszállítása miatt hívják ki az ADP munkatársait, 50 lejes szállítási és 50 lejes tárolási díjat kell fizessenek, emellett továbbá 5 lej/kilogramm díjat addig, amíg az erre szakosodott cég el nem szállítja és el nem hamvasztja a tetemeket. 

Forrás: ADP

Lehetőség van arra is, hogy a polgárok maguk vigyék el az elhullott állatokat a Corneliu Baba utca 19. szám alatti gyűjtőpontba, ez esetben értelemszerűen nem kell kifizessék az 50 lejes szállításai díjat, hanem csak a tárolási, illetve a tetem súlyára kiszámított illetéket. A tetemeket egyébként hűtőkamrákban tárolják, mindaddig, amíg össze nem gyűlik 1000 kilogrammnyi állattetem, amelyet aztán egy aradi cég szállít el és hamvaszt el. A hűtőberendezések beszerzése 92 ezer lejébe került az ADP-nek, melyet a vállalat saját költségvetéséből finanszírozott.

Forrás: ADP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában