Természetjárás

2023.10.11. 08:30

Az idén is megszervezték a Czárán Gyula teljesítménytúrát

A sonkolyosi Zichy-kastély udvaráról indult idén is a több lelkes résztvevőt számláló XVII. Czárán Gyula emlék- és teljesítménytúra. Az ötlet 2005-ben született, azóta pedig az eddigi 16 emléktúrán közel 4000 természetjáró vett részt.

Székely-Farkas Tímea

A Czárán Gyula emlék- és teljesítménytúra az Eco-Mountain Transylvania Egyesület szervezésében valósul meg, melynek tagjai gondoskodnak arról, hogy Czárán Gyula neve és emléke ne merüljön feledésbe. Ugyanígy fontosnak tartják a Bihar megyei turizmus népszerűsítését, köztük pedig a Czárán Gyula által feltárt és feltérképezett, de a természetjáró társadalomban mégis kevésbé ismert Király-erdőt. A térség nagyon sok látványossággal büszkélkedik, ilyenek például a révi szoros és cseppkőbarlang, a Szelek barlangja, a Tízfalusi karsztfennsík és a Jád völgye. Czárán Gyula, vagy Seprősi Czárán Gyula (1847-1906) volt az egyik első magyar turisztikai szakember, útépítő, barlangkutató és szakíró, akit „a magyar turizmus atyjaként” is emlegetnek. Az Erdélyi Kárpát Egyesület tiszteletbeli tagja, a Királyi Magyar Természettudományi Társulat és a Magyarhoni Földrajzi Társulat rendes tagja. Czárán Gyulának köszönhetően tudunk ma a Nyugati-Kárpátok legkalandosabb útvonalain túrázni. A legtöbb útvonalat és barlangot ő fedezte fel. Nevéhez kötődik többek között a Galbina szurdokának és barlangjainak, a Csodavár pazar szakadékdolinájának és barlangja első részeinek, a menyházi Citramontán-barlangnak feltárása és kiépítése is. Szintén jelentős szerepe volt a révi Zichy-barlang (most Révi-vizesbarlang) feltárásában is, melyet idén is érintett az emléktúra, melyre bárki nevezhetett. A résztvevők az elmúlt évhez hasonlóan idén is 3 (7, 18 vagy 26 kilométeres) útvonal közül választhattak. A feladat: szintidőn belül teljesíteni a megadott távot a kijelölt útvonalon, érintve az ellenőrzőpontokat. Induláskor minden nevező kapott egy kis térképpel ellátott füzetet, melyben meg volt adva az útvonal, a követendő turistajelzések és a szintkülönbségek. Már nem újdonság, hogy QR-kód is a segítségére van a turistának, hiszen online is végigkövethető az útvonal. A résztvevőknek ellenőrző pontokat kellett érinteniük. Több ellenőrző pontnál igény szerint zsíros vagy lekváros kenyeret kaptak a jobb teljesítőképességhez. A célba érőket az emléktárgyak mellett meleg étellel várták a szervezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában