Bemutató

2023.10.22. 14:35

A katasztrófák megelőzésére hívták fel a figyelmet

Több programpontos rendezvényt szerveztek a hétvégén a Körösvidéki Múzeum kertjében A katasztrófák megelőzésének napjai elnevezéssel. A változatos tematikájú eseményen egy hét éven keresztül égő tűzesetről szóló kiállítást, illetve a romániai Sürgősségi Életmentő Szolgálat (SMURD) karavánjának bemutatóját tekinthették meg az érdeklődők.

Fotó: Törő Enikő

Törő Enikő

A programsorozat péntek délelőtt 10 órakor kezdődött, ekkor nyitották meg a SMURD-karavánt is. A karavánt a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség szervezte, amelynek a munkatársai elsősegély tanfolyamokat és bemutatókat tartottak az érdeklődőknek. Ugyanakkor ismertették, milyen természeti katasztrófák sújthatják Romániát (földrengés, áradás, tűzesetek) és hogyan készülhetnek fel ezekre a lakosok. A mobilközpontnak egyébként van egy 40 személyes „tanterme”, ami minden orvosi és elsősegély eszközzel, hordozható felszereléssel és szimulátorral el van látva az oktatás hatékonyságának növelése érdekében. A SMURD-karaván október 20–22. között tartózkodott Nagyváradon, ezt követően Belényesben folytatta útját, ahol október 25-én, szerdán a Garofiței utcán táboroznak le, majd másnap, október 26-án, csütörtökön Vaskohszikláson, a Cuza Vodă utcán látogathatják meg az érdeklődők. Mindkét településen 10–15 óra között lesznek programok.

Fotó: Alexandru Nițescu

Szintén péntek délelőtt nyitották meg a Kiskapusi tűzeset (Focul de la Copșa Mică) elnevezésű kiállítást. Ez egy négy pannóból álló bemutató, melyen a tűzeset történetét mutatják be fotókkal illusztrálva. A kiállítást a Muzeul a Gazelor Naturale szervezte, melynek képviselője röviden elmesélte a tűzeset történetét: 1933-ban Kiskapuson az 5-ös szondánál túl sok gáz gyülemlett fel, emiatt robbanás történt, amelyet tűz követett. A 40 négyzetméteren elterülő lángok 150 méter magasak voltak. A tűz hét éven keresztül égett és Románia legnagyobb tűzeseteként tartják számon. A katonaság segítségével 1940-ben sikerült eloltani, több mint 400 teherkocsi homokot és iszapot vittek a helyszínre, melyet a kráterbe öntöttek.

Mentőkutyás bemutató

Két mentőkutyákkal foglalkozó szervezet látogatott el pénteken Nagyváradra (Clubul Câinilor Utilitari Egyesület, valamint a Câini de Salvare Transilvania). Mindkét szervezet tartott bemutatókat, melyeken a kutyák engedelmességére fektették a hangsúlyt, valamint a keresésre, és arra, hogy miként jeleznek, ha megtaláltak egy eltűnt személyt. Mint a szervezetek vezetőitől megtudtuk, gyakran működnek együtt hatósági szervekkel kereső-mentőakciók során, ugyanis eltűnt személyek keresése esetén nagyon hasznosak a kutyák bevetése is. Ebben az évben is már több bevetésen vettek részt a szervezetekhez tartozó kutyák, ebből a legkiemelkedőbb és a legkomplexebb a törökországi földrengés utáni keresőakció volt, amikor az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség kérte a segítségüket.

Fotó: Alexandru Nițescu

Az idelátogató szervezetek egyébként Kolozs, Hunyad és Fehér megyében „dolgoznak” a legtöbbet, de máshová is mennek, ha szükség van rájuk; néhány éve például Bihar megyében is jártak bevetésen. A szervezet nagy részét önkéntesek alkotják, akik saját kutyáikat képzik ki a szervezet vezetőinek segítségével, jelenleg körülbelül 21 önkéntes tartozik hozzájuk. Kérdésünkre válaszolva elmondták, hogy körülbelül két év képzés szükséges ahhoz, hogy egy kutyából mentőkutya váljon, s fajtól függetlenül bármilyen kutyát meg lehet tanítani, viszont a termetük fontos, például kis termetű kutyák nem annyira alkalmasak a mentésre. A bemutatón labrador retriever, golden retriever, border collie, dalmata és keverékkutyák is megmutatták tehetségüket.

Fotó: Alexandru Nițescu

A pénteki napon kisebb volt az érdeklődés, de a szombati bemutatón már jóval többen látogattak ki a Körösvidéki Múzeum kertjébe megnézni a kutyák bemutatóját. A mentőkutyákkal foglalkozó szervezetek tevékenységei megtekinthetők a Facebook-oldalaikon: Clubul Câinilor Utilitari, Câini de Salvare Transilvania (C.S.T.). A három napos programsorozatot a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség és a Romániai Építészek Rendje (OAR) és az Intelligens Energia Egyesület (AEI) közösen szervezte. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában