Iskolakezdés

2023.09.10. 15:04

Zöld héttel indítják a tanévet Nagyszalontán

A nagyszalontai Arany János Elméleti Líceumban túlvannak a felújításokon és eszközbeszerzéseken, sőt, új típusú ötödik osztályt is indítanak idén. A részletekről Tornai Melinda igazgató számolt be szerkesztőségünknek.

Törő Enikő

A szalontai iskola 42 osztállyal és 834 diákkal indítja a 2023/2024-es tanévet. Az Arany János Elméleti Líceum teljeskörű oktatást nyújt 0. osztálytól kezdve a 12. osztályig, és még szakosztályaik is vannak, ahol építészetet vagy kereskedelmet lehet tanulni. Tornai Melinda igazgató szerkesztőségünknek elmondta, hogy idén három 5. osztály indul, ebből az egyikben intenzív angol nyelvű oktatás fog zajlani, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy heti két angolóra helyett négy lesz. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy felvételire nem volt szükség, körülbelül 40-en érdeklődtek az osztály iránt, ám végül csak 21-en iratkoztak be, így mindenkinek jutott hely. Ami a líceumi szintet illeti, három típusú osztály indul idén is: matematika-informatika, biológia-kémia, és humán osztály, intenzív angoloktatással. A tanári kart illetően nem történt nagy változás, két új tanárnő fog oktatni az iskolában, így idén 68 pedagógussal kezdenek.

 

Az iskolában a költségvetéshez mérten megvalósultak a szükséges felújítások. Mivel a tanintézményhez hét épület tartozik, így mindenhol az épület állapotához mérten korszerűsítettek. Például az új épületekben csupán higiéniai festésre volt szükség, míg a régebbiekben ablakot és ajtókat cseréltek vagy egyéb munkálatokat végeztek el. A pedagógusok az udvarokat rajzokkal díszítették a nyár folyamán, így sokkal látványosabb környezetbe térhetnek vissza a diákok. Mindegyik épületben megtörtént a teljeskörű fertőtlenítés, melyet egy erre szakosodott vállalat végzett el.

 

Eszközbeszerzés is zajlott a nyár folyamán, az úgynevezett smart labor (okoslabor) felszerelését bővítették okostáblákkal és számítógépekkel. Tornai Melinda kihangsúlyozta, hogy a labort nem kizárólag informatika órán lehet használni, hanem más órákon is, s igyekeznek biztosítani a pedagógusoknak a megfelelő képzést, hogy mindenki tudja használni az eszközöket. 

Közösségépítés

Szintén újdonság, hogy ezúttal a tanévet a Zöld héttel kezdik az egész intézményben. Tornai Melinda elmondta, a tantestület szavazta meg, hogy ezzel a programmal indítsák a tanévet, ugyanis a törvényi keret ezt lehetővé teszi. A Zöld hét által könnyebben visszarázódnak a gyerekek a napi rutinba és közösségépítő hatása is van. Fontos szempontnak tartották azt is, hogy még az időjárás is kedvező, így számos szabadtéri programot fognak szervezni osztályszinten. Beszélgetésünkkor a pontos programterv még nem volt kész, de a javaslatok, tervek között szerepelt kerékpározás, szemétgyűjtés, a Túzok Központ látogatása és kvízjátékok is.

 

A szalontai Arany János Elméleti Líceumban a tanévnyitó ünnepségre szeptember 11-én, hétfő reggel 10 órai kezdettel kerül sor a református templomban. A megnyitó után a diákokat várni fogják a tanítónők és osztályfőnökök, akikkel együtt elmennek az osztálytermeikbe. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában