Színház

2023.09.06. 17:58

Tüskevár: ifjú tehetségekkel teli előadást mutattak be

A Nagyvárad Táncegyüttes és a Lilliput Társulat koprodukcióját hétfőn, szeptember 4-én mutatták be a nagyváradi vár nyári színpadán, ahol sok-sok színészpalánta csillogtatta meg tehetségét.

Forrás: Vigh László Miklós/Szigligeti Színház Nagyvárad

Fotó: Vigh Laszlo Miklos

Pikó Stefánia

Nem ez az első, sem a második alkalom, hogy a Szigligeti Színház nagyszabású előadás keretében foglalkozik a fiatal tehetségek felkarolásával, hiszen mindig is fontos része volt ez az intézmény munkásságának. Az új évadot a nagyváradi színház egy olyan előadással indította, amely a Lilliput Társulat és a Nagyvárad Táncegyüttes művészei mellett tizennégy gyerekszereplőt sorakoztat fel. Az előadás rendezője Györfi Csaba.

Forrás: Vigh László Miklós/Szigligeti Színház Nagyvárad

A Fekete István 1957-ben kiadott ifjúsági regénye alapján készült zenés előadás, a Tüskevár Tutajos (Boross Péter) és Bütyök (Czégényi Ghent Ferenc Péter) nyári kalandjait meséli el. A két nyolcadikos fiú a berekben élő Matula bácsi (Hanyecz Debelka Róbert), no meg persze a kedves Csikasz (Szabó J. Viktor) segítségével tanul meg vadászni, horgászni, egyáltalán elboldogulni a természet kihívásaival szemben. A történetet valójában mindannyian ismerjük, hiszen még ha van is olyan, akinek elkerülte volna a figyelmét a regény, biztosan rábukkant már a televíziós sorozatra, amit a Magyar Televízió 1967-ben mutatott be, és amit azóta is szoktak olykor közvetíteni.
Az előadás remek hangulata a látványnak, a hangzásvilágnak, a koreográfiáknak, valamint a művészek és a gyerekszereplők közötti összhangnak köszönhető. A magával ragadó történetet egy igazán dinamikus, színes produkció keretében kísérhette figyelemmel a közönség. A táncosokkal való együttműködés nagymértékben hozzájárult a darab sikerességéhez, izgalmas volt látni, hogyan dolgoznak össze a színészpalántákkal. A színművészet minden ágazatából kaphattunk ízelítőt, a Lilliput Társulat kapott az alkalmon, és egy kis bábművészetet is csempészett a darabba: Csikasz, Matula bácsi kutyája igen nagy sikernek örvendett.
A gyerekek sem csak színészi képességeiket mutatták meg, jelentős mértékben vettek részt a koreográfiákban és énekből is jelesre vizsgáztak. Bár a történetnek nem a legfőbb mozzanata, mégis kiemelkedő pillanatként könyvelhetjük el Bütyök és Kati (Nagy Lilla) duettjét, akik szívet melengető jelenetben adták elő az első szerelem élményeit.

Forrás: Vigh László Miklós/Szigligeti Színház Nagyvárad

Ahogyan említésre került, a művészek és a gyerekek közötti összhang kifogástalan volt, igazán jó párost alkotott Boross Péter (Tutajos) és Hanyecz Debelka Róbert (Matula bácsi), de hasonlóan jól mozogtak együtt a színpadon a gyerekszereplők a Nancsi nénit alakító Stéfán Bodor Máriával, a találó módon István bácsi szerepébe bújt Daróczi Istvánnal, a Kengyel tanár urat alakító Csepei Róberttel, az Oláh Anikó által játszott Kengyelnével és az újságos és lehőc szerepébe bújtatott Lélek Sándor Tiborral. Szabó J. Viktor nemcsak Csikasz szerepében csalt mosolyt a nézők arcára, hiszen becsiccsentett kalauzként is remekül helytállt a fiúk kalndjainak kezdetén. A vasútállomáson játszódó történések során ritka alkalom adódott, a táncművészek is megszólaltak, Törteli Nadin és Barkóczi Réka a csitrik szerepében színészi tehetségüket is megcsillogtatták.
A gyerekszereplők: Körözsi Eszter, Hadi Rómeó, Katona Zoé, Kólák Emese, Wagner Júlia, Bodoni Dombi Rozi, Fodor Vanca Ilián, Botházy Márton, Erdei Dorottya, Kiss Botond, Nagy Bernadett, Nagy Lilla, Czégényi Ghent Ferenc Péter, Boross Péter.
Annak ellenére, hogy az előadás bemutatója a rossz időjárás miatt egy nappal el lett halasztva, és meglehetősen sokáig elhúzódott a hétfő esti produkció, nem sok ülőhely maradt üresen, és a hűvös idő ellenére is remekül érezte magát a közönség. A Tüskevárat legközelebb már a Szigligeti Színház nagytermében tekintheti meg a közönség október 7-én, szombaton 19 órától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában