Rehabilitáció

2023.09.10. 15:40

Teljesen megújul a váradi Orsolya óvoda

Egy jelentősen átalakított és megújult épületben kezdhetik meg a kicsik az idei tanévet a nagyváradi Orsolya óvodában, mely amellett, hogy teljesen megújul, még egy új épületet is kap, ahol tálaló és elkülönítő is lesz.

A szerző felvételei

Pap István

Nagy volt a sürgés-forgás látogatásunkkor a nagyváradi Orsolya óvoda és Ady Endre Elméleti Líceum udvarán, a két tanintézménynek helyet adó belvárosi épületkomplexum ugyanis teljes rehabilitáción esik át. Nagyvárad egyetlen önálló magyar tannyelvű óvodájának felújításáról Pető Réka igazgató számolt be portálunknak. A munkálatok már áprilisban elkezdődtek az egyik csoport termében, és a tanévet is egy héttel korábban, június 8-án lezárták, hogy át tudják adni az óvodának helyet adó egész épületrészt a munkálatok elvégzésére. Pető Réka hangsúlyozta: „A gyerekeknek egész nyáron biztosítottuk a felügyeletet a szőllősi épületünkben, és most is biztosítva volt a felügyelet”. A továbbiakban hangsúlyozta, hogy az Orsolya óvodában ez az első teljes körű felújítás. Vagyis kicserélik a közmű- és villanyhálózatot, a fűtéscsöveket, a fűtőtesteket, uniós szabványoknak megfelelő tűzvédelmi rendszert építettek be az épületbe, kicserélték az ablakokat és felújították a mosdókat.

 

Azoknak a gyerekeknek, akik már ismerik az épületet, meglepetés lesz, hogy ahol eddig az öltözőjük volt, ott mosdóhelyiséget alakítottak ki, így most már nem pusztán egy mosdó áll több tucatnyi gyerek rendelkezésére, és nem kell az egész épületen átjárni ahhoz, hogy eljussanak a mellékhelyiségbe. „A legnagyobb eredmény az, hogy az Orsolya óvodának lesz ebédlője” – jelentette ki Pető Réka. Felidézte, hogy az épületben le volt választva ugyan egy ebédlőrész, de ez nem volt a szabványoknak megfelelő megoldás, és a közegészségügyi igazgatóság azért újította meg évente az épület működési engedélyét, mert catering céggel dolgoztattak. „Amikor engem kineveztek az óvoda élére, már tudtuk, hogy a fejlesztési minisztérium felújítja az épületkomplexumot, és akkor azzal az ötlettel álltam elő, hogy nem lehetne-e nekünk átadni az óvoda udvara melletti régi, rossz állapotban lévő és használaton kívüli épületet, mert így lenne egy ebédlőnk, és meg tudnánk oldani az átjárást az épületen belül, ha esik az eső, és az udvaron keresztül, ha jó idő van” – fogalmazott. A felvetést minden illetékes intézmény elfogadta, ennek eredményeképpen teljesen felújították az említett egyszintes épületet: szerkezet-megerősítési munkálatokat végeztek, új tetőzetet is kapott az ingatlan, bevezették a közműhálózatot és a szabványoknak megfelelő ebédlőt alakítottak ki benne, sőt egy elkülönítő is helyet kap ott. Beépítettek egy kis helyiséget, ahol a gyerekek minden étkezés előtt kezet moshatnak, és kialakítottak egy kis raktárhelyiséget is a díszterembe vezető lépcső alatt. Az igazgató elmondta azt is, hogy mindeddig nem volt módszertani szoba, ahova az óvónők a szemléltető eszközeiket tehették, ezt a hiányt kiküszöbölendő az óvoda hátsó nagy termében leválasztottak egy kis részt erre a célra. További újdonság, hogy az igazgatói iroda az utca felőli részre fog nyílni. „Ott lesz az igazgatói szoba, a titkárság, az adminisztratív rész. A szülők az útról fognak tudni bejönni fogadóórára vagy beiratkozni, nem kell végigjönniük az egész óvodán, ha velünk szeretnének találkozni” – fogalmazott Pető Réka.

 

A hét elején megejtett látogatásunkkor a főépületben az ablakkeretek szinte mindenhova be voltak már téve, és már csak az ablaküvegeket várták, hogy behelyezzék a keretekbe. Minden termet kifestettek, és már javában zajlott a parkettezés. Az igazgató hangsúlyozta, hogy nem padlószőnyeg, hanem faparkett lesz minden teremben. A felújítási munkálatokat késleltette az, hogy amikor felbontották a parkettet, alatta földet és léceket találtak, ezért körülbelül két hetet vett igénybe, amíg mindenhová leöntötték a betonalapot. „Reményeink szerint szeptember 18-án megnyitjuk az óvodát, de ha netán valami váratlan dolog adódik, akkor esetleg lesz még egy hét késés” – mondta Pető Réka. „Az Orsolya óvodában egyébként négy termünk van három hosszú és egy rövid programú óvodai csoport számára. Jelenleg 80 gyerek van beíratva ebbe az épületbe, de az Orsolya óvodának három épülete van, amelyekbe összesen közel 200 magyar gyerek jár. A másik kettő teljesen új épület. A váradszőllősi, Nojoridului utca 27. szám alatti épületünket két éve kaptuk meg a református egyháztól a magyar állam Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programján keresztül, emellett most májusban volt a hivatalos átadója a Velence negyedben felépült új óvodának, melyet Cseke Attila fejlesztési miniszter és Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere avattak fel, és amelyet szintén az Orsolya óvodához csatoltak. Most várjuk a minisztériumi rendeletet, és reményeim szerint ott két csoport kezdi meg működését” – zárta szavait Pető Réka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában