FestiFall

2023.09.26. 20:08

Richard Clayderman lesz az idei Nagyváradi Ősz sztárvendége

A világhírű francia zongoraművész, Richard Clayderman fog fellépni Nagyvárad főterén október 15-én, vasárnap a Nagyváradi Ősz (FestiFall) keretében.

Fotó: MACC Management GmbH

Pap István

Az idén október 13–15. között rendezik meg a Nagyváradi Őszt, a város egyik legnagyobb kulturális rendezvénysorozatát, mely az idén öt helyszínen és három színpadon zajlik majd le. A fesztivál három napja során több mint ezer esemény, koncert lesz, és több mint 400 művész fog fellépni, mondta el az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón Alexandru Chira, a szervező Visit Oradea Egyesület igazgatója. Az idei Nagyváradi Ősz egyik újdonsága az, hogy az ország határain kívülről érkező fellépőket is meghívtak, és nem is akárkiket: az esemény húzóneve egyértelműen Richard Clayderman zongoraművész, aki október 15-én, vasárnap este nyolc órától ad körülbelül 50 perces koncertet a Szent László-téren. A művészt a Nagyváradi Állami Filharmónia tizenkét vonós hangszeres muzsikusa fogja kísérni. Rögtön utána, este kilenc órától lép majd fel a francia Nouvelle Vague együttes, mely közismert slágerek, kompozíciók feldolgozásait játssza majd.

Alexandru Chira

A rendezvénysorozat leglátványosabb része minden bizonnyal a Sylphes című műsor lesz, melyet eddig már több mint negyvenöt országban láthattak: tizenöt Spanyolországból érkező akrobata a főtéren mutatja be látványos produkcióját harminc méterrel a járószint fölött. Az előadás ötvözi az akrobatizmust, a zenét, a fényjátékot. A Sylphes című előadás pénteken és szombaton lesz látható a főtéren 21.30 órai kezdettel. A külföldi meghívottak mellett olyan ismert és kedvelt hazai előadók is fellépnek majd a programsorozat keretében, mint Loredana Groza, Mădălina Pavăl vagy a nagyváradi Celelalte Cuvinte együttes.
A 2023. évi FestiFall az idén öt helyszínen zajlik majd: a koncertek és a szabadtéri előadások központi helyszíne a Szent László-tér lesz, a Zöldfa/Vasile Alecsandri utcát az utcazenészek és az utcai művészek élénkítik majd fel. Az idén is megnyitják a nagyközönség előtt a görögkatolikus püspöki palotát: itt a Nagyváradi Egyetem, a Partiumi Keresztény Egyetem hallgatói, valamint dizájnerek állítják ki műveiket, illetve itt rendezik meg a fenntartható divat koncepciójára épülő vásárt is. A negyedik helyszín a Bémer/Ferdinand tér lesz, az itt felállított színpadon a lemezlovasok szolgáltatják majd a zenét, és itt kapnak helyet az utcai ételárusok is, míg a színház háta mögötti részen, az egykori Majomszigeten a gyerekprogramokat bonyolítják le. Újdonság, hogy az idén a helyszínek közé bevonják a Sebes-Körös parti sétányt is az Ezredévi emléktér (Libertății utca) és a Mészáros (Grigorescu) utca közötti szakaszon. Az itt felállított harmadik színpadon a kolozsvári Jazz in The Park szervezőivel közösen tartják meg a koncerteket, világzenei és jazz formációk fognak fellépni: pénteken a magyarországi 7th Sense és New Fossils, szombaton az Andrei Petrache Trio és a Luiza Zan Quintet (mindkét formáció romániai), míg vasárnap a hazai Jazzbit együttest és a magyarországi Jazzboist lehet majd meghallgatni.

Forrás: Facebook/Festifall

Az idei Nagyváradi Ősz egyik fontos jellemzője az együttműködés, ugyanis a helyi kulturális intézmények is részt vesznek a rendezvénysorozaton: így a nagyérdemű láthatja majd a Szigligeti Színház, a Mária Királyné Színház, a nagyváradi filharmónia előadásait, de a Körösvidéki Múzeum és a váradi tanintézmények is bekapcsolódnak az eseménysorozatba. Emlékezetes színfoltjai ennek az őszi fesztiválnak az utcazenészek és utcaművészek, akik a Zöldfa utcán, a Fő utcán, a Bémer téren és a Szent László-téren lesznek láthatók a kulturális ünnep három napja alatt. Visszatérő vendég a Light Drummers dobos formáció, amely a tavaly is fellépett és nagyon jól fogadta őket a váradi közönség, ezért az idén még többen, egy komplexebb produkcióval jönnek Nagyváradra. Fellépnek továbbá a Steampunk és a Light Walkers nevű együttesek is.

Hasznos tudnivalók

Alexandru Chira kiemelte, hogy az utcai árusok még jelentkezhetnek a fesztiválon való részvételre október 2-ig az oradeafestifall.ro honlapon. A fesztivál minden rendezvénye ingyenes, azonban a zárt térben zajló eseményekre a helyek limitált száma miatt ingyenes jegyet kell kérni a helyszín jegypénztáránál. A Szent László-téri események teljesen szabadok, nem lesz semmi elkerítve, és székek sem lesznek kihelyezve. Ez alól lehet, hogy kivételt fog képezni a Clayderman-koncert, elképzelhető ugyanis, hogy arra a koncertre székeket fognak tenni a színpad elé. Újságírói kérdésre válaszolva Alexandru Chira elmondta, hogy az idén is lesznek forgalomkorlátozások a fesztivál ideje alatt, de konkrétumokról ezzel kapcsolatban még nem tudott beszámolni, ugyanis még nem született meg az erre vonatkozó döntés. Azt azonban jelezte, hogy a tavaly a fesztiválozóknak nagyon tetszett az, hogy le volt zárva az autóforgalom előtt a Szent László-híd, ami közvetlen összeköttetést teremtett a Szent László és a Bémer tér között, utalva ezzel arra, hogy szeretnék, ha ez az idén is így lenne.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában