DSP

2023.09.05. 08:21

Nem szükséges minden tanévkezdő gyerek számára a járványügyi szakvélemény

Illusztráció

Forrás: Freepik

ERDON-összeállítás

A bölcsődébe, illetve óvodába járó gyerekek, valamint a diákok esetében nem szükséges a háziorvos által kiállított járványügyi szakvélemény – áll a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) közleményében. A tájékoztatást a tanévkezdés közeledtével adták ki, célja, hogy elkerüljék a szülők és egészséges gyerekek felesleges útját a háziorvoshoz, valamint a háziorvosi rendelők túlterhelődését. A háziorvos csak az új oktatási ciklust kezdő gyerekeknek állít ki orvosi igazolást, azaz a bölcsődébe, óvodába, előkészítő osztályba, kilencedik osztályba iratkozás esetén a következő helyzetekben: a bölcsődébe/óvodába való iratkozáskor a közösségbe való beiratkozáshoz szükséges orvosi igazolást, a járványügyi szakvéleményt adják ki a gyerek oltásait igazoló dokumentumokkal együtt. Előkészítő osztályba való jelentkezéskor a közösségbe való iratkozáshoz szükséges orvosi igazolást állítják ki, a gyerek oltási igazolásával együtt, csak abban az esetben, ha a gyerek olyan óvodába járt, ahol nem működött orvosi rendelő. Ez érvényes a kilencedik osztályba való iratkozáskor is.
A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóságot arról tájékoztatták, hogy a háziorvosoktól járványügyi szakvéleményt és egyéb igazolásokat kértek azok a szülők, akiknek gyerekei orvosi rendelővel rendelkező tanintézménybe jártak. Ennek kapcsán az igazgatóság arra kérte a megyei tanfelügyelőséget, hogy tájékoztassák a tanintézményeket az érvényben lévő eljárásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában