Kiállítás

2023.09.12. 08:47

Négyzetbe zárt érzések a Körösvidéki Múzeumban

Az Ezüst Négyszög - Kárpátok Régió Nemzetközi Festészeti Triennálé 2021-es kiadásának válogatott anyagából álló kiállítást nyitották meg szeptember 8-án a váradi Körösvidéki Múzeumban. A tárlaton lengyelországi, magyarországi, romániai, szlovákiai és ukrajnai művészek munkáit lehet megtekinteni.

Fotó: Facebook/Körösvidéki Múzeum

P. Nagy Noémi

Az Ezüst Négyszög - Kárpátok Régió Nemzetközi Festészeti Triennálé öt ország – Lengyelország, Románia, Szlovákia, Ukrajna és Magyarország művészeinek találkozója, célja a kortárs festészet aktuális irányzatainak népszerűsítése. A triennálé immár a tizenegyedik idényéhez érkezett, a kezdetektől, 1994 óta a lengyelországi Przemyśl Modern Művészeti Galéria szervezi. A 2021. évi triennálé kurátora Peter Markovic szlovák művészettörténész és kritikus, a téma pedig a Furcsa egy világ... volt, amely a szellemi kiüresedés és a lelkiismereti válság jegyében vázolja Európa jelenlegi identitásvesztési problémáit. A triennálé válogatott anyaga idén érkezett el Nagyváradra. A tárlatmegnyitót szeptember 8-án tartották meg a Körösvidéki Múzeumban. Itt beszédet mondott Andrzej Cieszyński, a Przemyśl Galéria új igazgatója, Aurel Chiriac a romániai tárlatok kurátora, Cornel Abrudan a Körösvidéki Múzeum művészeti szekciójának vezetője, valamint Darius Martin, a művészeti szekció muzeográfusa.

Andrzej Cieszyński mindenekelőtt köszönetet mondott a 2003 óta tartó sokéves együttműködésért a Körösvidéki Múzeumnak és Aurel Chiriacnak is. „Immár nagy hagyománya van ennek a 30 évvel ezelőtt elindított, versennyel egybekötött kiállításnak. Fő célunk továbbra is az, hogy figyelemmel kísérjük, népszerűsítsük és egyúttal dokumentáljuk a művészek munkásságát ezen a területen" – mondta Andrzej Cieszyński, majd ismertette a művészeti esemény közel harmincéves történetének főbb eseményeit.

Darius Martin rámutatott, hogy a kiállításon szereplő művészek tematikai érdeklődése homogén, ami a stílusbeli megközelítésekben is tükröződik. „Olyan témák, mint a bizonytalanság, a valószínűség, a párbeszéd, az együttélés, a belső tér, a betolakodó, a töredezettség vagy az átalakulás uralják a legtöbb kiállított művet" – részletezte többek között a muzeográfus. Aurel Chiriac emlékeztetett, hogy a triennáléra bármely, a Kárpátok Eurórégióban élő művész benyújthat pályamunkát. A legutóbbi versenykiírásra több száz művész jelentkezett, az első válogatást követően 150 munka maradt versenyben, melyek közül egy nemzetközi zsűri 111-et választott ki az utolsó szakaszra. Romániát Gabriela Bohnstedt Gavrilaș, Teodora Laura Ghinea, Gabriela Luciana Kiraly, Adriene Greti Papiu, Nicolae Suciu és Mihaela Tătulescu képzőművészek képviselték. A verseny nagydíját Liudmila Davydenkonak (Ukrajna) ítélték oda. A díjazottak között szerepelt a Nagyváradi Állami Egyetem oktatója, Mihaela Tătulescu is, aki Przemyśl város polgármesteri hivatalának díját nyerte el.

A triennálé sajátosságairól Aurel Chirac elmondta, hogy már az indulásakor meghatározták, hogy a művészek egy 1×1 méteres vászonra kell fessenek, a négyszög arra a négy országra utal, amelyek a triennálét létrehozták: vagyis Lengyelországra, Szlovákiára, Ukrajnára és Magyarországra. Románia 2003-ban csatlakozott a debreceni Déri Múzeum munkatársainak közreműködésének köszönhetően. A kiállítást a Przemyśl Modern Művészeti Galéria és a Körösvidéki Múzeum szervezte meg a Bihar Megyei Tanáccsal és a Nagyvárdi Polgármesteri Hivatallal partnerségben. A tárlat egy hónapig, október 8-ig látogatható.

A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában