Tanévkezdés

2023.09.07. 16:47

Nagy az érdeklődés a művészeti tantárgyak iránt

Maximális létszámmal kezdik el a tanévet minden induló osztályban a Nagyváradi Művészeti Líceumban. Két kilencedik lesz: az egyik fele-fele arányban zenész és műépítészet szakos, a másik pedig teljes egészében képzőművészetis. Ugyanakkor ötödikben is beteltek a helyek, sőt, ott is túljelentkezés volt – tudtuk meg Nagy Gabriella igazgatóhelyettestől.

Ciucur Losonczi Antonius

„Július 25-ig teljesen befejeztük a tantermek kifestését, a vihar azonban felforgatta az életünket, ugyanis nagyon erőteljesen sújtotta az iskola épületét” – nyilatkozta lapunknak Nagy Gabriella, a művészeti líceum igazgatóhelyettese. Mint mondta, több helyiség beázott, és a szél kétoldalról levitte a bádogtetőt, melynek a darabjait a Petőfi-parkból szedték össze másnap. Természetesen felvették a kapcsolatot az önkormányzattal, mint intézményfenntartóval, a helyhatóság segítségét kérve. Hathatós fellépéssel ez meg is történt. Újraépítették a tetőt, majd folytatódtak a festési munkálatok, a díszteremé például ezekben a napokban is folyamatban van. A nyáron sikerült három osztályteremben kicserélni a székeket, illetve egy teremben a padokat a mallersdorfi ferences nővérek támogatásával. Erre azért is volt szükség, mert most már „kimennek” kis létszámú osztályok, és „jönnek” azok, melyekben sok a diák. Az épületfelújítással kapcsolatos teendők érdekében ugyanakkor sokat segített közbenjárásokkal az RMDSZ is – mondta Nagy Gabriella.

Megtudtuk azt is, hogy maximális létszámmal kezdik a tanévet minden induló osztályban. Két kilencedik lesz: az egyik fele-fele arányban zenész és műépítészet szakos, a másik osztály pedig teljes egészében képzőművészetis. Ötödikben is beteltek a helyek, sőt, ott is túljelentkezés volt, „úgyhogy nagyon bízunk benne, illetve reméljük, hogy ez is egy erős osztály lesz” – fogalmazott az igazgatóhelyettes.

A művészeti líceum magyar tagozatán egyébként 12 osztály van (négy V–VIII. osztályos és nyolc IX–XII. osztályos), közel 280 diákkal, valamint még 60 külsős tanulóval. A távlati tervek közt szerepel, hogy akár három kilencedikes osztály induljon. „Bővítenénk a kínálatunkat, esetleg színművészet és restaurálás szakokkal. Ezek azok, melyekről az iskolánk vezetősége gondolkodik jelen pillanatban, de meg kell szerezni az akkreditációt. Mindenesetre a művészeti tantárgyak iránt nagy az érdeklődés, az eddigi tapasztalataink ezt mutatják” – hangsúlyozta Nagy Gabriella.

Szintén az elmúlt időszakban elkészült a hatástanulmány, és a polgármesteri hivatal pályázatot nyújtott be európai uniós finanszírozásra az iskolaépület renoválására a Regionális Operatív Program keretében. „1895-ben épült az ingatlan, egyfajta régies, különleges hangulata, kisugárzása van, úgyhogy tényleg nagyon örvendünk annak, hogy a felújítással remélhetőleg ez még inkább nyilvánvalóvá válik” – magyarázta Nagy Gabriella.

A tanári versenyvizsgán Bihar megyében hét tízes jegy született, és kettőt ezek közül művészetis tanár kapott: Seretoc Alex és Fábián Emőke. Rajtuk kívül pedig még Kovács Anett és Domahídi Krisztina lettek kinevezett (címzetes) tanárai a művészetinek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában