Finanszírozás

2023.09.13. 15:53

Megújul a nagyváradi volt Szabadság mozi

A nagyváradi helyi tanács mintegy tízmillió eurót irányzott elő arra, hogy uniós forrásokból megújuljon a Fekete Sas-palotában lévő egykori Szabadság mozi és a hozzá tartozó épületrészek, valamint a váradi vár Aranyos bástyája és a keleti fal is.

Pap István

Újabb európai uniós finanszírozási tengelyek nyíltak meg, ezért a nagyváradi helyi tanács ismét azonnali ülést tartott, hogy elfogadja a már előkészített határozattervezeteket, amelyeket ezt követően be lehet nyújtani finanszírozásra. Így történt ez szerdán is, amikor a helyi döntéshozó testület online ülésén elfogadott tizenhárom határozattervezetet, melyek mindegyike épületfelújításokra vonatkozik: ezek közül tizenegy tanintézmények felújítását célozza, kettő pedig két műemlék rehabilitációját írja elő. A helyi tanács egyhangúlag elfogadta a Fekete Sas-palotában lévő egykori Szabadság mozi és a hozzá tartozó épületrészek felújítására vonatkozó műszaki tervet. A tervezett beruházás becsült költségvetése 46 millió lej áfával együtt, azaz mintegy tíz millió euró, melyet az Európai Unió regionális fejlesztési alapjából kívánnak finanszírozni. Az elfogadott határozat szakjelentése szerint az A kategóriás műemléképület felújítása prioritás a helyi önkormányzat számára, mely a helyi kulturális élet részévé akarja tenni az épületet. Ezért a rehabilitáció után a 408 férőhelyes nagytermet és a 145 férőhelyes kistermet különböző kulturális események – színházi előadások, vetítések, koncertek, divatbemutatók, táncesemények – lebonyolítására fogják használni. 

A szakjelentésben rögzítik továbbá, hogy az épületrész restaurációja során a lehetőségek mértékében helyreállítják az eredeti térszerkezetet, illetve restaurálják a belső díszítő elemeket is, ugyanakkor a mozgássérültekre gondolva beszerelnek egy liftet is az egyik lépcsőház helyén, illetve több mellékhelyiséget is beszerelnek annál, mint amennyi eredetileg az épületben volt. Az épületrész egy kisebb helyiségében múzeumot rendeznek be, amelyben az épület és az abban lezajlott események történetét bemutató kiállítást és archívumot hoznak létre.

 

Túl sokba kerül?

A napirendi pont vitáján Adrian Madar tanácsos, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a határozattervezet említést tesz arról, hogy az épületnek nemcsak az önkormányzat a kizárólagos tulajdonosa, hanem vannak más tulajdonosok is, ami miatt felvetődik a kérdés, hogy a többi tulajdonos milyen módon és mértékben vesz majd részt ebben a felújításban, továbbá sokallta a felújításra szánt 10 millió eurót. „Hogyan jutottak erre az óriási összegre?” – tette fel a kérdést a városvezetésnek. Florin Birta polgármester válaszában kifejtette, hogy a műszaki tervet az ilyen jellegű dokumentációk elvégzésére szakosodott cég végezte el, és mivel műemléképületről van szó, valószínűleg ezért is magasabbak a felújítási költségek. Mind Florin Birta, mind pedig Marius Moș, a polgármesteri hivatal nemzetközi finanszírozású projektigazgatóságának a vezetője hangsúlyozták, hogy a Fekete Sas-palotának ugyan több tulajdonosa van, de a felújításra javasolt épületrész, azaz a volt Szabadság mozi épülete kizárólag a város tulajdona. Marius Moș hozzátette, hogy a korábbi uniós költségvetési ciklusban csak akkor lehetett vissza nem térítendő támogatást nyerni egy műemlék felújítására, ha az teljes egészében a pályázó tulajdonában volt, de ez a kitétel most megváltozott abban az értelemben, hogy most már nem kell az egész épület a pályázó tulajdonában legyen ahhoz, hogy finanszírozást nyerjen a felújításra. Éppen ez a helyzet állt elő a volt Szabadság mozi esetében is: a Fekete-Sas épületkomplexumnak ugyan több birtokosa van, de a volt moziépület kizárólag az önkormányzat tulajdona, így lehetősége van támogatásért folyamodni. A költségekről szólva Florin Birta hozzátette, hogy a felújítás végső költségvetése a licitáción fog eldőlni, a rehabilitációra jelentkező cégek egymással versengve fogják az árat a lehető legalacsonyabbra tolni. Hangsúlyozta továbbá, hogy a Szabadság mozi és a vár Aranyos bástyájának felújítására vonatkozó projeketeket olyan finanszírozási tengelyhez nyújtják be, amelyekből nem lehet másra, csakis műemlékfelújításokra pénzt lehívni, az elnyert pénzt tehát nem lehet másra költeni. Ebből kifolyólag „vagy felújítjuk azokat a műemlékeket, vagy nem csinálunk semmit” – fogalmazott Birta. Ami a vár Aranyos bástyájának és a keleti falainak felújítását illeti, ennek a beruházásnak a becsült költségvetése 16,4 millió lej áfával együtt, a kivitelezési időszak 24 hónap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában