Program

2023.09.06. 15:07

Községi napokat tartottak Érszőllősön

Ünnepeltek az érszőllősiek szeptember 2-án és 3-án. A világjárvány okozta kényszerszünet, majd az iskola udvarán történő építkezés után ugyanis idén ismét meg tudták tartani a teljes értékű községi napokat.

Szőke Ferenc

Az iskola udvarán lévő szabadtéri színpad szombaton a koncerteknek biztosított helyet. Délután a Rius&Band és a Party Band együttesek szórakoztatták a szép számban összegyűlt közönséget, majd este az M. M. Pódium Nem csak a húszéveseké a világ című műsora. Őket Lil G X Narbow követte a színpadon, megteremtve az alaphangulatot a késő esti szabadtéri diszkóhoz, mely a nap záróeseménye volt.

 

Vasárnap a sokéves hagyománynak megfelelően ökumenikus istentisztelettel indult az ünnepség, melynek a református templom adott otthont. Elsőként a házigazda, Illyés Tamás köszöntötte a híveket. Elmondta: úgy egyeztek meg az egyházi vezetőkkel, hogy ettől az évtől kezdve lesz egy vezérszónok, aki az igehirdetés döntő részét magára vállalja, a többiek pedig áhítattal szolgálnak. Így az istentisztelet rövidebb lesz, de tartalmából nem veszít. Ezután Beke László polgármester mondta el ünnepi beszédét. Az egybegyűltek köszöntése után kifejtette: a falunapok erősítik a közösségi szellemet, segítik a hagyományok megőrzését, a vidéki élet népszerűsítését. „Már megszoktuk, hogy falunap alkalmával valami átadásra kerül, de a mostani kivétel lesz ez alól, mivel a sportcsarnok kivitelezője nem tudta határidőre befejezni a munkálatokat. Ezért ezt egy későbbi időpontra halasztottuk. Ez is azt mutatja, hogy miután az RMDSZ kikerült a kormányból, minden nehezebben megy. De szerencsére a szerződések megköttettek és a munkálatok be lesznek fejezve” – mondta az elöljáró, aki köszönetet mondott Cseke Attila volt miniszternek és kabinetvezetőjének, Szabó Józsefnek, illetve Szabó Ödön képviselőnek a megvalósított szerződésekért, valamint a helyi tanács tagjainak, akik támogatták a munkálatok kivitelezésében.

 

Az ökumenikus istentiszteleten a kezdő ének után Híri János gyülekezeti vezető mondott imádságot. Dicsőítő énekeket a Balogh-Brückner házaspár énekelt. Az istentisztelet énekszolgálatát a református-baptista egyesített kórus látta el, melynek vezetője Dolhai Benjámin református kántor volt. Az orgonaszolgálatot ezekben az esetekben Ferenczi János baptista kántor biztosította. Elsőként Szíki Sándor, a pünkösdista gyülekezet vezetője mondta el áhítatát. Ennek vezérgondolata: velünk van az Isten, tehát ne féljünk, mert Ő vigyázza és megáldja életünket. Illyés Tamás János evangéliuma 10. részének 9–10. versét olvasta fel és erre építette áhítatát. Vezérgondolata: csak Jézus Krisztus által üdvözülhetünk. Ő az ajtó, mely megnyit, vagyis szabadságot ad, bezár, tehát oltalmad ad, és összeköt, tehát kapcsolatot ad, fogalmazott. Mivel a baptista gyülekezet új lelkipásztort kapott Kelemen Sándor személyében, reá esett a választás, hogy ezen alkalommal a főszónok legyen, hirdesse az igét. Bevezetőjében megköszönte a befogadást, a szeretetet és mindenkit sok szeretettel üdvözölt. Nagy megtiszteltetés, hogy ezen ünnepi alkalommal igét hirdethet, mondta, és reméli, hogy ezen keresztül az Úr Jézus szavát fogják hallani a hívek. Pál apostolnak a korinthusiakhoz írt első leveléből vette az igét: „Hű az Isten, aki elhívott titeket az ő Fiával, Jézus Krisztussal, a mi Urunkkal való közösségre.” „A közösségépítés nagyon szép dolog ebben a széteső világban. Sok a közösségi médiafelület, de eltűnnek az igazi közösségek” – figyelmeztetett az igemagyarázat során, majd a szemtől szemben történő társalgás, az egymást segítő és megértő közösségek visszaállításának fontosságáról beszélt. Igazi közösséget Isten és a hit tud teremteni, hangsúlyozta beszédében. Az ortodox felekezet áhítatát Ciocortaș Cosmin mondta el.

Az igehirdetések után Beke László polgármester vette át a szót és a 2008 óta kialakított hagyományt folytatva köszöntötte az aranylakodalmas házaspárokat. „Tiszteletre méltó az önök 50 éves egymás melletti kitartása. Az önök életpéldájából láthatjuk, hogy megmaradt a hűség, a felbonthatatlanság, az egymásért való élet és az élet ajándékainak befogadási képessége. Jó egészséget, hosszú, boldog életet és további kitartást kívánok önöknek” – hangzott el köszöntőjében. Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke többek között hangsúlyozta: figyelni kell a másikra, a családra, a közösségre, és segíteni egymást a problémák megoldásában, mindezek fontosságát pedig tudatosítani kell gyermekeinkben is.

 

A templomban záróénekként nemzeti imánkat énekelte az ünneplő közösség, majd kivonuláskor a szervezők mindenkit kaláccsal, ásványvízzel kínáltak. Ezután a világháborús emlékműhöz vonultak, ahol koszorúzás zajlott. A délelőtti programokat szeretetebéd zárta a meghívott vendégek számára.

 

A délután a sportvetélkedők jegyében zajlott. A sportpályán tartották meg a kerékpár-, az ügyességi, valamint az erős emberek versenyét. Ezek szervezője és levezetője Hover Gábor iskolaigazgató, testnevelő tanár volt. Az aránylag kevés jelentkező ellenére is jó hangulatban zajlottak a vetélkedők. Az erős emberek megmérettetésén négy versenyszámban bizonyíthatták rátermettségüket a jelentkezők: betonkockák és tejeskannák cipelésével, kombájnkerék görgetésével és autóhúzásban. A kerékpáros ügyességi versenyen gyerekek vettek részt, itt különböző feladatokat kellett időre elvégezni. Az erős emberek versenyén első helyen Berki Róbert végzett, második Gyárfás Áron, harmadik pedig Horváth Sándor lett. A kerékpáros ügyességi versenyen a dobogó legmagasabb fokára Pápai Péter állhatott, második helyezett Pápai Áron, a harmadik pedig Szabó Milán lett. Az első két helyezett testvérpár. A sportversenyek után a micskei Görböc Néptáncegyüttes lépett színpadra, őket Márió, a harmonikás és Royal Tibi koncertjei követték, majd tűzijáték és éjszakába nyúló diszkó zárta a rendezvényt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában