Haláleset

2023.09.17. 13:34

Elhunyt egy nyugat-nílusi lázban szenvedő beteg

Illusztráció

Erdon-összeállítás

Néhány napja elhunyt egy nyugat-nílusi vírussal fertőzött Bihar megyei nő, akit a váradi Bihar megyei klinikai kórházban kezeltek. Az esetet az Országos Közegészségügyi Intézet hozta nyilvánosságra, és a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) is megerősítette a Bihoreanul hetilapnak. „Egy 62 éves nőről van szó. Eredetileg a megyei kórház intenzív osztályára utalták be, de állapota javult, ezért egy kórterembe helyezték, ahol sajnos szeptember 8-án elhunyt” – mondta el dr. Călin Sonea, a DSP főorvosa, aki azt is közölte, hogy Bihar megyében jelenleg nincs más nyugat-nílusi vírussal fertőződött beteg. Úgy tűnik, az áldozat néhány hete fertőződött meg, miután megcsípte egy hordozó szúnyog a Maros és Hargita megyében eltöltött vakációja idején.
A vírusos megbetegedés elkerüléséért a szakemberek azt tanácsolják a lakosságnak, hogy védekezzenek a szúnyogcsípések ellen: viseljenek a szabadban hosszú ujjú felső ruházatot és hosszú szárú nadrágot, használjanak szúnyogriasztó készítményeket, továbbá szúnyoghálókkal akadályozzák meg, hogy a rovarok bejussanak a lakásba, és gondoskodjanak arról, hogy a ház körül ne maradjon semmilyen tárolóban álló víz, pocsolya stb. A nyugat-nílusi láz első tünetei hasonlók más vírusfertőzések tüneteihez, mégpedig ezek a láz, hányinger és izomfájdalom. Az esetek mintegy 80 százalékában a betegség tünetmentes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában