Projekt

2023.09.14. 07:57

Digitális eszközöktől várják a városi és vidéki diákok tanulmányi különbségeinek csökkenését

A meglévő informatikai és okoseszközök felhasználásával szeretné csökkenteni a városi és vidéki diákok tanulmányi különbségeit a Bihar Megyei Tanfelügyelőség. A részleteket Horea Abrudan Bihar megyei főtanfelügyelő ismertette.

Illusztráció

P. Nagy Noémi 

Egyedülálló partnerséget indít két váradi iskola, a Mihai Eminescu és az Emanuil Gojdu főgimnáziumok, valamint nyolc vidéki iskola között a Bihar Megyei Tanfelügyelőség. A nagyváradi tanárok az iskolákban már meglévő informatikai infrastruktúrát felhasználva kezdetben hetente egyszer vagy kéthetente élőben közvetítik majd óráikat a programban részt vevő vidéki iskolák tantermeibe. Az okostábláknak köszönhetően nem egyoldalú lesz az óra, a diákok is feltehetik majd kérdéseiket. A Bihar Megyei Tanfelügyelőség elemzése szerint a vidéki és a városi tanulók vizsgaeredményei közötti különbségek még mindig jelentősek. Horea Abrudan rámutatott arra, hogy a képességvizsgán a vidéki diákok többsége 4 és 6 közötti osztályzatokat kaptak, míg a városi iskolákba járó diákok 7 és 9 közötti jegyeket értek el. Éppen ezért indítják el a projektet, amelytől azt várják, hogy a vidéki diákok is felzárkóznak majd. A főtanfelügyelő szerint ez a kezdeményezés nemcsak a diákoknak, hanem a tanároknak is előnyökkel jár. A meglévő és a jövőben érkező informatikai felszerelések jobb kihasználása érdekében képzéseket is tartanak majd a tanároknak. „Segíteni szeretnénk a megyében dolgozó tanárokat informatikai ismereteik fejlesztésében, éppen azért, mert egyre több iskola kap korszerű eszközöket, de ezek nem sokat érnek, ha nem tudják teljes mértékben kihasználni – mondta el a főtanfelügyelő. Október 5-én, az oktatás napján is ingyenes képzéseket szerveznek a tanároknak. Ezeket a műhelymunkákat a megyéből és az országból érkező szakemberek tartják majd. Körülbelül 600 tanár részvételére számítanak, akik majd maguk is tovább tudják adni az itt megszerzett tudást kollégáiknak. Hasonló jellegű képzéseket egyébként a Bihar megyei Pedagógusok Háza is szervez, a főtanfelügyelő szerint a tavalyi évhez képest idén kétszer annyi oktató érdeklődött ezen képzések iránt. A modern technika iskolai felhasználásával kapcsolatban a sajtótájékoztatón szó esett a digitális osztálynapló bevezetéséről is. Tizenhét oktatási intézmény kérvényezte a kizárólag digitális osztálynapló használatát, mégpedig Nagyváradon az Aurel Lazăr és Friedrich Schiller elméleti líceumok, a 11-es számú, a Szacsvay Imre, a Lucreţia Suciu és a Dacia általános iskolák, valamint további 11 iskola a megyében: az illyei 1-es számú Általános Iskola, a várasfenesi 1-es számú Általános Iskola, a bodonosi (Budoi) Jozef Kozacek Elméleti Líceum, a cséffai 1-es számú Általános Iskola, az élesdi Constantin Şerban Elméleti Líceum, az érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola, a belényesi Samuil Vulcan Főgimnázium, a margittai Horea Műszaki Líceum, a hegyközpályi 1-es számú Elemi Iskola, a felsődernai 1-es számú Általános Iskola, valamint a körösszegi 1-es számú Általános Iskola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában