Támogatott tartalom

2023.09.05. 16:05

A helyi szakemberek által kifejlesztett elektromos autó Nagyváradon

Az autóipar jövője a mesterséges intelligencián és mindenekelőtt a „zöld” energián alapszik. Éppen ezért a területen tevékenykedő cégek célkitűzése manapság nemcsak az autók elektromos mobilitásra való felkészítése, hanem az, hogy mindenki számára elérhető termékeket kínáljanak. Sebastian Nicoară, a HELLA új nagyváradi Műszaki Központjának igazgatója részletesebben ismerteti ezt a megatrendet, és a nagyváradi szakemberekből álló csapat fejlesztéséről is beszámol.

– A HELLA nagyváradi Műszaki Központjának alapcsapata már 25 fős. Hogyan jellemezné az itt kifejlesztett termékeket?

– Tágabb értelemben a jövő elektromos autóinak termékein dolgozunk, mint például az áramátalakítók és az intelligens lítium-ion akkumulátor-szenzorok. Jelenleg folyik például egy nagyváradi projekten belül egy intelligens koncepció kidolgozása, amelyet az elektromos autók fejlesztésében használnak, nevezetesen az akkumulátor lítium-ion celláinak ellenőrzése. Ez a projekt a HELLA temesvári Műszaki Központjának csapatával együttműködve folyik. Ezt követően természetesen – akárcsak a cég többi romániai műszaki központja esetében – függetlenedünk a projektekben, hiszen elérjük a megfelelő érettségi szintet. Ez egy folyamat, nem történik meg hirtelen. A temesvári csapat támogatásával és tapasztalatával rövid időn belül elérhetjük ezt a szintet.

 

– Mit találunk a fentiekből a ma forgalomban lévő autókban?

– A HELLA-nál és implicit módon a HELLA nagyváradi Műszaki Központjában kifejlesztett termékek az úgynevezett villamosítási csomag részét képezik. Tágabb értelemben a jelenleg gyártott autók hibrid vagy elektromos működésre való átállását célozzák. Mit jelent ez a járművezetők számára? A hibrid autók nagy előnye, hogy alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást tesznek lehetővé, mint a klasszikus autóké, ugyanakkor jobb teljesítményt nyújtanak gyorsításkor vagy fékezéskor. Az elektromos autók esetében természetesen az a vita tárgya globálisan a szakmában, hogy hogyan lehetne jobbá, megfizethetőbbé tenni már manapság. Bizton állíthatom, figyelembe véve a projekteket, amikben részt veszünk, hogy a jövőben megvásárolandó elektromos autó hatékonysága megnövekszik, nagyobb távolságokat tesz meg, és kevesebb áramot fogyaszt majd.

– Ön az elektromos autó megfizethetőségéről beszélt. Ez főleg az új EU-irányelv szempontjából fontos téma, amely szerint 2035-től már csak nulla károsanyag-kibocsátású új személygépkocsit és kisteherautót lehet értékesíteni. Beszélhetünk-e új hatásról az iparágban, arról a megatrendről, hogy rövid időn belül a lehető legtöbb ember számára kiváló technológiát kínáljanak?

– Autóipari technológiai szolgáltatóként ez a nagy kihívásunk. Ha egészen a közelmúltig az újdonság az elektromos autókhoz tartozó termékek és rendszerek megalkotásában állt, ma már előre kell lépnünk: egy nagy teljesítményű és elérhető terméket kell kínáljunk minél több ember számára. Ne csak ismerjék, de meg is tudják engedni maguknak. Ez minden bizonnyal átalakítja a mobilitás jövőjét, és 2035-re lehetővé teszi az európai intézmények által kívánt feltételek teljesítését. Jelenleg tehát a területen tevékenykedő cégek intenzíven dolgoznak a hatékony és kompakt megoldások kidolgozásán, hogy a technológia nagy léptékben reprodukálható legyen.

– Milyen készségekkel, képességekkel rendelkezik a HELLA nagyváradi Műszaki Központjának szakembere?

– Tevékenységi körünk egy autóipari műszaki központra jellemző: elektronikai áramkörtervezés, elektronikai alkatrészek szoftverfejlesztése, valamint elektronikai alkatrészek rendszerszintű meghatározása és tesztelése. Fontos megemlíteni úttörői mivoltunkat a nagyváradi autóipari termékfejlesztés terén, így a tevékenységünkhöz szükséges képességekkel rendelkező csapatot tudtunk kialakítani.

– Milyen kihívásokkal kell szembenézniük, amikor az embereket bevonják a csapatfejlesztésbe? Hogyan reagálnak a munkaerő-piaci igényekre abból kiindulva, hogy a világjárvány mennyiben változtatta meg a vállalatok munkavégzését?

– A HELLA-nál globális szinten sikeresen átvettük az új munkamódszereket, sikerült megőriznünk termelékenységünket és hatékonyságunkat. A HELLA nagyváradi Műszaki Központjában azt az elképzelést hirdetjük, hogy a csapatok fizikai interakcióval épülnek fel, egyensúlyban a rugalmas munkaidővel. Csapatunknál azt vettük észre, hogy a teljesítményt nem befolyásolja a távolság. Ugyanakkor örülök, hogy az új kollégák nyitottak a személyes találkozásokra az irodában, mert ez segíti az együttműködés erősítését, és serkenti az erős csapatszellem kialakulását.

– A TCO projektek a kevés ilyen jellegű projektek közé tartoznak Nagyváradon, így újdonságot jelentenek a szabad pozíciókra jelentkezők számára. Mi vonzza őket hozzájuk? Mi jellemző az autóipari termékek fejlesztésére?

– Az autóipar sajátosságainál fogva sokszínűséget jelent a munkaerőpiac számára. Az olyan cégeknél, mint a HELLA, amely globális beszállító, termékeinek fejlesztése nem csupán egyetlen tevékenységi irányt foglal magában. A munka tele van kihívásokkal, az állandó innovációt tekintve. Egy autóipari cég a szaktudás sokszínűségét is jelenti, mert Romániában vannak HELLA-alkalmazottak, akik programoznak, vannak alkalmazottaink a gyárban, vagy akik könyvelést végeznek. A legnagyobb vonzerő azonban az, hogy ebben a fázisban a nagyváradi HELLA-csapat emberei egy úttörő akció részesei, egy technológiai csomópont alapító tagjaivá válnak városukban. Kollégáinknak lehetőségük van a nagy, forgalmas városok szintjén bér- és juttatási csomagokkal járó munkavégzésre anélkül, hogy ott kellene lakniuk. Itthon, Románia talán legszebb városában csinálhatnak karriert.

A HELLA 2005 óta van jelen Romániában. Öt tervezési és fejlesztési központtal, egy adminisztratív központtal és három termelési egységgel rendelkezik Temesváron, Aradon, Lugoson, Craiován, Nagyváradon és Jászvásáron. Ma több mint 5000 alkalmazott dolgozik a HELLA Romániánál. A FORVIA márka alatt működő vezető globális beszállítóként a HELLA innovatív technológiákat fejleszt, amelyek hozzájárulnak a három fő iparági trend növekedéséhez: villamosítás és energiagazdálkodás, biztonságos, független vezetés, valamint a digitalizált utastér és a fenntarthatóság élménye.

A romániai tervezőközpontokban kifejlesztett termékek közül sok az ország saját egységeiben és a globális hálózatban készül: elektronikai alkatrészek és rendszerek, kiváló világítástechnikai termékek.

 

A HELLA-ról

A HELLA nemzetközi autóipari beszállító, FORVIA védjegy alatt a tőzsdén jegyzett társaság. Ezen a csoporton belül a HELLA magas minőségi szintet képvisel a világítástechnika és az elektronika területén az autóiparban. Ugyanakkor a vállalat a Business Group Lifecycle Solutions üzletcsoporton keresztül szolgáltatások és termékek széles skáláját fedi le műhelyek és autóalkatrész-üzletek, valamint speciális járműgyártók számára. A HELLA 36.000 alkalmazottat foglalkoztat több mint 125 helyen világszerte, és 4,4 milliárd eurós árbevételt ért el a 2022-es pénzügyi évben (június–december).

A FORVIA-ról

A FORVIA egyesíti a Faurecia és a HELLA egymást kiegészítő technológiáját és ipari előnyeit. Több mint 300 ipari zónával és 77 tervezési és fejlesztési központtal, 150.000 alkalmazottal, köztük 35.000 mérnökkel több mint 40 országban, a FORVIA egyedülálló és átfogó megközelítést kínál a terület jelenlegi és jövőbeli kihívásaira. A hat üzleti csoportból, 24 termékskálából és több mint 14.000 szabadalomból álló erős portfólióval rendelkező FORVIA a világ vezető autógyártóinak innováció- és integráció-orientált partnerévé válik. A FORVIA célja, hogy meghatározza a mobilitás átalakulását jövőbeni projekteken keresztül.

Fizetett hirdetés!

CH 2553

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában