Gyász

2023.08.28. 18:22

Végső búcsút vettek Csákváry Évától

Fotó: János Piroska

János Piroska

A nagyváradi Szent László-templomban vettek végső búcsút hétfő délután az életének 69. évében, rövid betegséget követően elhunyt Csákváry Évától, lapunk egykori munkatársától. Csákváry Éva a 90-es évek közepéig dolgozott a Bihari Napló gépírójaként, majd titkárnőjeként, egykori kollégái mindig vidám, segítőkész személyiségként jellemezték. Megromlott egészségi állapota miatt ezt követően nem tevékenykedett, majd betegnyugdíjasként a Margaréta női magazin főszerkesztője volt.
A délután 15 órától kezdődött gyászszertartást Kovács F. Zsolt várad-újvárosi plébános tartotta, elmélkedésében Albert Schweitzer teológus gondolatát idézte, aki szerint „az egyetlen fontos dolog, amikor elhagyjuk ezt a világot, azok a szeretetnyomok lesznek, amelyeket hátrahagyunk”. A feltámadás hitében, az égi viszontlátás reményében fel kell ismernünk, mekkora jókívánságot hordoz a kórházi betegágyon elmondott utolsó „viszontlátás” – hangzott el. Az idő korlátai közé szorítva talán el sem tudjuk képzelni ezt a viszontlátást, a feltámadt Krisztussal való találkozást, ám Jézus többször emlékeztetett arra: ahogy létünk nem a semmiből lett, úgy nem is torkollhat a semmibe. A gyász fájdalmában ez kell vigasztaljon – fogalmazott az atya. A gyászszertartás további részében az elhunyt lánya, Csákváry Éva Andrea emlékezett meg édesanyjáról, „szuper anyaként, nagymamaként, világutazóként, Nagyvárad ikonikus személyiségeként” nevezve meg, aki szerette az életet, s az utolsó percig küzdött. A gyászolók egy szál virággal rótták le kegyeletüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában