Szájdob

2023.08.10. 10:41

Váradi versenyző is részt vett a beatbox világbajnokságon

Egy 21 éves nagyváradi fiatal is részt vett a hétvégén megrendezett beatbox (szájdob) világbaknokságon Berlinben. A megmérettetésen ő volt az egyetlen induló Romániából.

Fotó: Nagy Noemi

ERDON-összeállítás
Beniamin Dumbrăvant, művésznevén BenBeat-et idén tavasszal válogatták be a beatbox világbajnokságra. A beatbox, azaz a szájdob, mint a neve is mutatja, egy ütőshangszer, például lábdob, pergődob, cintányér hangjainak az ember által képzett hangokkal történő utánzását jelenti. Az ütemet, a ritmust és a zenei hangokat a szájjal, ajkakkal, nyelvekkel és hangszálakkal idézik elő. A részvételhez a versenyzőknek egy bemutatkozóvideót kellett elküldeniük a szervezőknek, a zsűri pedig ezek alapján választotta ki a legjobbnak vélt szájdobosokat. Végül a világ minden tájáról kiválasztott 200 versenyző hat kategóriában indulhatott a megmérettetésen. Romániából csupán Beniamin Dumbrăvant válogatták be a legjobbak közé. A váradi fiatal a Loopstation beatbox kategóriába jelentkezett, amely egy saját szerzemény tolmácsolását jelenti beatbox stílusban, és egy lemezlovas segítségével, aki már rögzített néhány, a versenyző által kiadott hangot. Közel három hónap gyakorlás után, a fiatal augusztus 6-án mutathatta meg tehetségét a versenyben a világ legtehetségesebb szájdobosai mellett. Kategóriáján belül végül a 11. helyezést érte el, nem jutott túl a második selejtezőn, de a fiatal egyáltalán nem csalódott. Célul tűzte ki, hogy kijut a következő versenyre is, és akkor már előkelőbb helyen szeretne végezni. Beniamin Dumbrăvan jelenleg pszichológiát tanul a Nagyváradi Állami Egyetem Társadalom- és Humántudományi Karán. 2014-ben, 12 évesen fedezte fel szenvedélyét a beatbox iránt. 2017-ben bejutott a Românii au talent tehetségkutató műsor döntőjébe is, miután lenyűgözte a zsűrit bemutatójával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában