Beruházás

2023.08.12. 10:53

Uniós pénzekből szeretnék felújítani a volt pénzügyi palotát

A Bihar Megyei Tanács finanszírozási kérvényt nyújtott be vissza nem térítendő európai uniós forrásokra a Fő utcai volt pénzügyi palota, majd poliklinika épületének renoválására. Az önkormányzat által kiadott közleményben felidézik, hogy a felújítási munkálatok 2022 augusztusában kezdődtek el, önerőből, és az elszámolható költségeket utófinanszírozással akarják fedezni. Támogatásra a 2021-2027 közötti Észak-Nyugat Regionális Program keretében pályáztak.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

A beruházás értéke bruttó 48 millió lej, melyből bruttó 23,1 millió lej az elszámolható költség. Az energetikai hatékonyságot is célzó korszerűsítést követően az ingatlan a megyei tanács székhelyeként fog működni, illetve olyan, az önkormányzat alárendeltségébe tartozó intézmények is helyet kapnak benne, mint a Főépítészeti Hivatal, az Ecoland Fejlesztési Ügynökség, a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) vagy az Ecolect Fejlesztési Ügynökség. Így tulajdonképpen közigazgatási palota lesz az ingatlanból, melynek főbejárata a Fő utcára néz majd, ugyanúgy, ahogyan eddig is.

Mint korábban beszámoltunk róla, a munkálatok kivitelezője a Drum Asfalt–Constructorul Sălard–Drumuri Bihor konzorcium, a megvalósítási időszak 31 hónap, 2022. augusztus 1-től számítva. Teljeskörű felújítást végeznek: megerősítik statikai szempontból az épület, renoválják a tetőzetet, kicserélik a közműhálózatokat és azokat a faelemeket, melyeket nem lehet restaurálni, hőszigetelik a homlokzatot, kijavítják a burkolatokat, ahol szükséges, átrendezik a belső tereket és új fűtésrendszert szerelnek be. Az alagsorban a gépészeti és egyéb műszaki berendezések kapnak helyet és egy hőközpont, saját hőszivattyúkkal. A földszinten, az első és második emeleten irodák lesznek. Ugyanakkor a földszinten egy ügyfélfogadó helyiséget, a második emeleten pedig egy dísztermet alakítanak ki. Két felvonót is beépítenek, melyekkel egészen a manzárdig lehet majd felmenni.

Az eklektikus stílusú műemléképületet ifj. Rimanóczy Kálmán tervezte a mizeri rend felkérésére, erre utal az a hatalmas falfestmény, mely még látható a főlépcsőház plafonján. Az építkezés 1899-ben kezdődött és 1900-ban már át is adták az ingatlant, melyet az irgalmas rend az Osztrák–Magyar Monarchia pénzügyminisztériumának adott bérbe, s a bérleti díjból működtette a pénzügyi palota melletti kórházát. A kommunista rendszerben ezeket az épületeket is államosították és a volt pénzügyi palotában járóbetegellátót rendeztek be. A rendszerváltás utáni hosszas ingatlan visszaszolgáltatási perben a római katolikus egyház eredetileg visszakapta mind a volt kórház, mint a volt pénzügyi palota épületét, ez utóbbit azonban a román állam gyakorlatilag visszaállamosította, és így az jelenleg a Bihar Megyei Tanács tulajdonát képezi. A tulajdonjogi per évei alatt a volt pénzügyi palota használaton kívül állt, ami miatt súlyos állagromlás következett be.

A tervek szerint Bihar Megyei Tanács 2025-ben fogja áthelyezni a székhelyét az épületbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában