Tüntetés

2023.08.24. 19:03

Spontán tüntetésbe kezdtek az adóhivatalnokok

Forrás: Ebihoreanul

ERDON-összeállítás

Az ország több városában – köztük Nagyváradon is – spontán tüntetéseket tartottak a pénzügyminisztérium alárendeltségében működő intézmények alkalmazottai csütörtökön, mindössze két nappal a figyelmeztető sztrájkjuk után. A Bihar megyei adóhivatal több mint 250 alkalmazottja közül közel 80 szakította meg a munkáját Nagyváradon, akikhez csatlakoztak élesdi, margittai, belényesi és nagyszalontai kollégáik is. Roger Mal szakszervezeti vezető az Ebihoreanul portálnak azt nyilatkozta: tiltakozásukat minden hétköznap 9 órától folytatni fogják egészen addig, míg nem oldják meg a követeléseiket.
Az általános sztrájk esetleges kirobbantásáról a Marcel Boloş pénzügyminiszterrel tegnap délutánra beütemezett tárgyalások után hoznak döntést. Az adóhatóság alkalmazottait tömörítő Solidaritatea szakszervezeti szövetség elnöke, Dorin Modure az Agerpres hírügynökségnek elmondta, spontán sztrájk volt a csütörtöki, nem az érdekvédelem szervezte. A szakszervezet tartja magát a korábban megszabott forgatókönyvhöz: augusztus 22-én volt egy kétórás figyelmeztető sztrájk, és a törvény által előírt eljárást követve akár péntektől általános sztrájkba léphetnek.
„Valószínűleg még beletelik néhány napba, amíg megszervezzük a tényleges sztrájkot. Ez természetesen a Marcel Boloş pénzügyminiszterrel folytatandó egyeztetések eredményeitől és a kollégáink akaratától függ, hiszen mi nem teszünk mást, csak képviseljük őket” – nyilatkozta Modure.
Nyomatékosította, hogy a pénzügyminisztérium alárendeltségében működő intézmények alkalmazottainak elégedetlenségét a kormány által tervezett költségcsökkentő intézkedések váltották ki, amelyek szerintük a rendszer több mint 22 ezer alkalmazottját fogják negatívan érinteni. „Az emberek nem béremelést kérnek, hanem a tervezett rendelet hatásait ellenzik, a munkahelyük elvesztése, a jövedelmük csökkenése miatt aggódnak. Alkotmányos joguk tiltakozni, ha valaki a jövedelmük csökkentésével fenyegetőzik” – szögezte le a szakszervezeti vezető.
A szakszervezet képviselői kedd reggel figyelmeztető sztrájkot tartottak és sztrájkőrséget álltak a pénzügyminisztérium előtt. A pénzügyminisztérium alárendeltségében működő intézmények több mint 15 ezer alkalmazottja augusztus 11-én spontán sztrájkba lépett a kormány által tervezett költségcsökkentő intézkedésekkel szembeni tiltakozásként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában