Oktatás

2023.08.26. 12:37

Ne csak a gyerek, de a szülő is olvasson!

Az oktatáshoz kapcsolódó két kísérleti projektben vállal aktív szerepet Bihar megye: pályaorientációs tanácsadó központ létesül a nyolcadik osztályt elvégzett diákok számára, illetve lehetőséget biztosítanak arra, hogy az iskolakönyvtárakat a nagyközönség számára is megnyissák.

A szerző felvétele

Pap István

Egész napos látogatást tett pénteken Nagyváradon Ligia Deca tanügyminiszter, aki több intézménybe, illetve oktatásügyi infrastrukturális beruházás helyszínére is ellátogatott, találkozott a duális képzésben részt vevő cégek képviselőivel és a Bihar megyei tanintézmények vezetőivel, továbbá megbeszélést folytatott két kísérleti projektről Ilie Bolojannal, a Bihar Megyei Tanács elnökével, Florin Birtával, Nagyvárad polgármesterével és Horea Abrudan Bihar megyei főtanfelügyelővel. Látogatása végén Ligia Deca a nagyváradi városházán tartott sajtótájékoztatón foglalta össze a nap tapasztalatait. A tárcavezető a két kísérleti projekt közül elsőként az oktatási pályaorientációs központ létrehozásáról beszélt, mely megítélése szerint olyan elképzelés, amit először Bihar megyében valósítanak meg, de később az egész országra kiterjeszthető lesz. A leendő központ célja az lenne, hogy a 8. osztályt elvégzett diákokat tanácsokkal lássák el arra vonatkozóan, hogy addigi iskolai előmenetelük alapján milyen típusú oktatási intézményben folytassák tanulmányaikat. „Az egyetem előtti oktatásról szóló törvényben már van egy olyan rendelkezés, amely javasolja a továbbtanulási útmutatást a nyolcadik osztály elvégzése után, és úgy gondolom, hogy látva a nyitottságot és a Bihar megye szintjén már megtett lépéseket, a közeljövőben Nagyváradon is kipróbálhatnánk ezt az eszközt, és létrehozhatnánk egy munkacsoportot” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy akár már jövő ősszel megkezdhetné működését ez a központ. A sajtótájékoztatón jelen lévő Ilie Bolojan megyei tanácselnök megerősítette azt, hogy megtörtént a szóbeli kötelezettségvállalás ebben a kérdésben, majd hozzátette, hogy ez a központ a nagyváradi duális képzési központban fog működni, amelyet Deca aznap reggel látogatott meg. „Egy Ausztriában látott ötletet próbálunk átvenni, ott minden tartományban működik egy ilyen központ, és bevált” – fogalmazott Bolojan.

 

Az iskolai könyvtárakról szólva Ligia Deca elmondta, hogy azok megnyitása a nagyközönség számára ösztönözheti az olvasást, különösen azokon a településeken, ahol nincs nyilvános könyvtár. „Mindannyian tudjuk, hogy nem minden településen van attraktív könyvállománnyal rendelkező, működő könyvtár, amely a közösség kulturális központja lehetne. Azt is tudjuk, hogy anyagi alapokra van szükség ahhoz, hogy az iskolai könyvtárak valóban olyan környezetet biztosítsanak, amelyben ösztönözni lehet az olvasást” – jegyezte meg a miniszter, aki szerint ebben e tekintetben megoldást jelenthet az, ha az iskolai könyvtárak a tanítási időn kívül is nyitva állnak nemcsak a diákok, hanem minden érdeklődő előtt. Kísérleti jelleggel először Bihar megyében nyitják meg az iskolai könyvtárakat, és ha sikeresnek mutatkozik az elképzelés, akkor ezt is kiterjesztik az egész országra. „Úgy gondoljuk, hogy egy ilyen projekt hozzájárulhat a funkcionális analfabetizmus csökkentéséhez és az írástudás szintjének emeléséhez országos szinten” – mondta a miniszter. Ehhez kapcsolódva Ilie Bolojan közölte, hogy jelenleg Bihar megyében több mint hatvan településen nincs működő közkönyvtár, ennek pótlására lehetnek alkalmasak az iskolakönyvtárak. Kifejtette: „Ha valóban azt akarjuk, hogy akár a román, akár a magyar közösségekben növeljük a vidéken élők hozzáférését a könyvekhez, akkor ez egy olyan infrastruktúra, amelyet délután is használhatunk. Mindenki jól járna. Mi adjuk a pénzt a könyvállomány bővítésére, az iskolakönyvtárak biztosítják magát a termet és a könyvtárost” – fogalmazott. Nyomatékosította, hogy ezt a projektet önkéntes alapon azokkal a polgármesteri hivatalokkal és iskolákkal valósítják meg, amelyek részt akarnak venni benne.

Beruházások

A miniszter a sajtótájékoztatón összegezte azokat a beruházásokat, amelyeket a Bihar megyei oktatási rendszerben valósítanak meg. Kiemelte, hogy a nagyváradi duális központ építésére az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) 19,7 millió eurót utaltak ki, szintén a PNRR programból finanszírozzák 6 millió euró értékben Bihar megyei iskolák számára harmincöt új elektromos mikrobusz beszerzését. Említést tett arról, hogy Bihar megyében a helyi önkormányzatok összesen 98 projektet nyújtottak be a tanintézmények felszereltségének bővítésére, taneszközök, berendezések beszerzésére, ezek a projektek összesen mintegy 211 millió lejt vonzanak be a Bihar megyei oktatási rendszerbe. Közölte hogy az iskolaelhagyás jelenségének csökkentését célzó országos program első finanszírozási kiírásában 66 tanintézmény 56 millió lejhez jut hozzá, második körben pedig további 14 Bihar megyei iskola mintegy 12 millió lej értékben nyújtott be projekteket. Bihar megyében 48 iskolát szerelnek fel intelligens laboratóriumokkal, ahol például robotikát, programozást, csúcstechnológiákat lehet majd tanulmányozni. Bihar megyében a közeljövőben három zöld iskolaépületet építenek, mindemellett a Nagyváradi Egyetem 52 millió lejt kap többek közt oktatási tevékenységének a digitalizálására.

Egyébként pénteken a miniszter ellátogatott az egyetemre is, ahol megtekintette az épülő diákszállókat, a leendő Technológia Transzfer Központot és a „Zene Házát” is, amely elkészülte után az egyetem zeneművészeti tanszékének otthona lesz. Dr. Constantn Bungău, az egyetem rektora említést tett a miniszternek azokról a beruházásokról, amelyekre a felsőfokú oktatási intézménynek nagy szüksége lenne: ezek között említette három új, összesen mintegy ezer férőhelyes egyetemi bentlakás építését, valamint az Orvosi és Gyógyszerészeti Karnak otthont adó épület felújítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában