Átalakítás

2023.08.15. 16:55

Mi lesz veled, víztorony?

Kecskére bízták a káposztát – a váradi polgármesteri hivatal a Nagyváradi Vízművekre ruházta azt a feladatot, hogy elkészítse a Lacul Roșu utcai víztorony átalakítására vonatkozó szaktanulmányt, de a Vízművek vezetője nem akarja megváltoztatni a létesítmény rendeltetését.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Évek óta áll a nagyváradi Lacul Roșu utcai víztorony turisztikai célú átalakításának a projektje, melyet a részvételi költségvetés keretében szavaztak meg a polgárok, majd elfogadta azt a váradi helyi tanács is. A részvételi költségvetés projektjeit bemutató honlapon a víztorony átalakításáról szóló leírásban az olvasható, hogy az a létesítmény már nem működik, de átalakítható úgy, hogy új rendeltetést kapjon és ismét használni lehessen. A projekt a betonfalak külső és belső felújítását, továbbá egy felvonó beszerelését javasolja, a legfelső részen egy kilátót képzel el, a tetőn pedig napelemek kihelyezésére tesz javaslatot. Az elképzelés szerint a hatalmas betonoszlop külső részén üvegfallal ellátott termeket lehetne kialakítani három vagy négy szinten, és ezekben a helyiségekben kávézót, kiállítótermet, cukrászdát és hasonlókat lehetne kialakítani.

Forrás: PMO

„Az ország víztornyainak többsége már nem működik, romos állapotban van vagy már lebontották azokat. A város egy egyedi, különleges építészeti alkotással gazdagodna. Rogériusz városrészben nincsenek kulturális rendezvényterek és turisztikai építészeti objektumok. A víztorony rehabilitációjával hozzájárulnánk ahhoz, hogy enyhüljenek ezek a hiányosságok” – áll az elképzelés indoklásában. A terv megvalósítási stádiuma menüpont alatt az a megjegyzés olvasható, hogy a beruházás szerepel a Nagyváradi Vízművek 2022-es költségvetésében. A vállalat feladata a megvalósíthatósági tanulmány elkészíttetése, amelyből kiderüljön az, hogy megvalósítható-e az átalakítás, de a tanulmány megvizsgálja annak lehetőségét is, hogy vissza lehet-e csatlakoztatni a víztornyot Nagyvárad közüzemi vízellátó rendszerébe.

Mint az a Lucian Chindleával, a Nagyváradi Vízművek vezérigazgatójával folytatott beszélgetésünkből kiderült, a vállalat csak ez utóbbi lehetőséget veszi számításba. „A Vízművek részéről fel sem merülhet más, csak az, hogy víztoronyként újjáépítsük. Az egy víztorony, aminek az a rendeltetése, hogy víztorony legyen” – jelentette ki kategorikusan az igazgató, hozzátéve, hogy egyelőre még a szakértői vizsgálati időszakban vannak. Ez a válasz azért meglepő, mert azt a megvalósíthatósági tanulmány kell megmondja, hogy mit lehet azzal az építménnyel kezdeni, csakhogy, mint azt maga Chindlea is aláhúzta, a vonatkozó tanulmány még nem készült el. Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz abban az esetben, ha a szakértői jelentés szerint mégiscsak megvalósítható lesz az átalakítás, az igazgató azt válaszolta, hogy a szóban forgó építmény a Vízművek tulajdonában lévő vagyontárgy, ami víztározóként szerepel a nyilvántartásban. „Én nem tudok az átalakításról és ez nem is az én gondom. Amióta itt vagyok (Lucian Chindlea 2021 ősze óta a Vízművek igazgatója – szerk. megj.), soha nem merült fel ez a probléma. Én nem foglalkozok víztartályok átalakításával. Legrosszabb esetben lebontom, de ha a város át akarja venni, az ellen sincs semmi kifogásom. Vízművállalatként ha akarnánk sem tudnánk tízcsillagos éttermet csinálni belőle. Számomra ez egy víztartály, én semmi másért nem tudok felelősséget vállalni” – szögezte le.

Egészen másképp látja a helyzetet a polgármesteri hivatalon belül a részvételi költségvetést irányító gazdasági igazgatóság, noha annak vezetője, Eduard Florea kérdéseinkre válaszolva eleinte szintén úgy reagált, hogy meg kell várni, míg elkészül a megvalósíthatósági tanulmány. „Amíg az nincs meg, addig nem tudok semmi konkrétumot mondani arról a projektről” – hangsúlyozta. Mikor jeleztük a gazdasági igazgatónak, hogy a Vízművek csakis víztoronyként akarja felújítani a szóban forgó építményt, Eduard Florea tőle meglehetősen szokatlan ingerültséggel a hangjában megjegyezte, hogy az a projekt szerepel a Nagyváradi Vízművek beruházási listáján, vagyis a vállalat kell elkészítse a várt megvalósíthatósági tanulmányt. Hangsúlyozta, hogy a polgármesteri hivatal dönt arról, hogy az alárendeltségébe tartozó mely intézmény foglalkozik egy-egy beruházás megvalósításával. „Úgy, ahogy a közterület-fenntartó is feladatul kapta azt, hogy parkolóházakat építsen, noha ez nem feltétlenül tartozik a tevékenységi körébe, ugyanúgy a Vízművek is kaphat ilyen feladatokat. Ha ő (Chindlea igazgató – szerk. megj.) nem akar mást, mint víztornyot, akkor ezt közölje a polgármesteri hivatallal”.

Fotó: Alexandru Nițescu

Vagyis a nagyváradi önkormányzat nem tett le arról, hogy megvalósítsa ezt az elképzelést. Ezt megerősítette Eduard Florea is: „Onnantól kezdve, hogy egy tervet megszavaz a helyi tanács, az a város projektjévé válik, és a beruházásokra vagy a beszerzésekre vonatkozó szükséges lépéseket kell végigjárni. Ebben az esetben egy olyan beavatkozásról van szó, amely műszaki dokumentáció elkészítését teszi szükségessé, ez minden továbbinak a kiindulópontja. Ha az elképzelést meg lehet valósítani, akkor a helyi tanácsban döntenek arról, hogy mekkora költségből és milyen finanszírozásból történjék ez meg, és hogy a polgármesteri hivatal mely osztálya felel a megvalósításért”. A Vízművek hozzáállása kapcsán pedig Eduard Florea ugyancsak ingerülten reagálva elmondta: „Mutasson valaki egy olyan hivatalos dokumentumot, amelyben Chindlea úr azt mondja, hogy ő csak víztornyot csinál. Van egy egyértelmű, nyilvános, megszavazott lista a Vízművek beruházásairól, amelyben ez a célkitűzés is szerepel, minden más csak mellébeszélés”. Végezetül hozzátette: „Azt kellene megkérdezni Chindlea úrtól, hogy mióta szerepel ez a célkitűzés a beruházási listán, és miért nem kezdődött még el? Már annyi éve a listájukon van, és még semmi kézzelfogható nem történt. Miért? A projekt nyert (a részvételi költségvetésben – szerk. megj.), megszavaztuk, akkor miért nem csinálják? Jelenleg Chindlea úr térfelén pattog a labda.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában