Felújítás

2023.08.10. 07:45

Megújult a váradi Adorján I. ház tetőzete

Forrás: PMO

ERDON-összeállítás

Lassan-lassan régi fényében fog pompázni Nagyvárad két szép szecessziós épülete, az Adorján I. és II. ház. A Színház/Patrioților és a Szilágyi Dezső/Moscovei utca sarkán elhelyezkedő Adorján I. ház felújítása már megkezdődött az önkormányzat homlokzatfelújítási programjának a keretében, és amint arról a polgármesteri hivatal közleménye beszámol, az épületnek már új tetőzete van. A munkálatok során az új tetőzethez pikkelyformájú cserepeket használtak, mint amilyenek az eredeti tetőcserepek is voltak.

A munkálatok idén tavasszal kezdődtek és szakaszosan zajlanak. Eddig helyreállították a cseréptetőt, eltávolították a rossz állapotban lévő vakolatot, kicserélték a cinklemez-elemeket (nyeregtetők, gerincdíszek, párkányfedések), lebontották és újraépítették a kéményeket. Jelenleg zajlik a cinklemez-elemek cseréje, és folyamatban van a homlokzati díszítőelemek és ablakkeretek tisztítása, felújítása, festése, cseréje (ahol szükséges), illetve rögzítése. A következő szakaszban a fa asztalosmunkák (ablakok és ajtók) felújítása következik az eredeti minták alapján. Ezzel egyidejűleg az erkélyek vízszigetelése is megújul. Miután a külső homlokzatok rehabilitációja befejeződött, az állványzatot a belső udvaron fogják felállítani, ugyanis a belső homlokzatokat is renoválják.

Az Adorján I. ház felújításának határideje az idei év vége, ezután következik az Adorján II. házé. A két ingatlan rehabilitációjának összköltségvetése 2.878.283 lej áfa nélkül, a kivitelező az Abed Nego cég. Az Adorján I. ház 1903-ban, míg a mellette lévő, Patrioților utca 4. szám alatti Adorján II. ház 1904–1905-ben épült fel. Ezek az ingatlanok Komor Marcell és Jakab Dezső mérnökök első nagyváradi munkái, a házak tulajdonosa Adorján Emil volt, aki a Fekete Sas palotát is építtette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában