Tudnivalók

2023.08.17. 08:38

Kevés hely maradt a mesteri képzéseken

A Nagyváradi Állami Egyetem számos és változatos képzési programot kínál azoknak, akik az intézmény mesteri képzésein szeretnének továbbtanulni. Viszont az őszi felvételire már kevés államilag támogatott hely maradt.

Fotó: Alexandru Nițescu

BN-összeállítás

A 2023/2024-es tanévben összesen 66 képzés közül választhatnak az alapképzést befejező hallgatók: valamivel több mint száz fizetés nélküli hely maradt, és közel 2000 költségtérítéses hely. Az egyetem szinte valamennyi karán szeptember 4-én kezdődik a felvételi időszak a mesterképzésekre. Kivételt képez a Filológia és a Villamosmérnöki és Informatikai Kar, ezeken a karokon szeptember 11-től lehet iratkozni. A beiratkozások esetenként szeptember harmadik hetéig tartanak, ezt követően függesztik ki a végleges eredményeket.
A Képzőművészeti Karon már a nyári felvételi idején elfogytak az ingyenes helyek, csak néhány maradt a zene, a karmesteri, valamint a kamarazenei ének és hangszer szakokon. Az Építőipari, Kataszter- és Építészmérnöki Karon belül egyetlen ingyenes hely van a civil építészet szakon és még kilenc a földmérés szakon. A Jogi Karon egyetlen ingyenes hely sem maradt az őszi felvételire. A Földrajz-, Idegenforgalmi- és Sportkaron belül a testnevelés és sportképzés szakon, illetve gyógytorna szakon továbbra is csak a költségtérítéses képzési formára van szabad hely. A Matematika és Természettudomány Karon még egy támogatott hely van a matematika, négy hely a kémia és hét hely a fizika szakon. A Villamosmérnöki és Informatikai Karon már csak egy-egy ingyenes hely van a rendszermérnöki és villamosmérnöki szakokon. A Műszaki Mérnöki Karon szintén egy támogatott hely maradt az autómérnöki mesterképzésen. A Történelem, Nemzetközi Kapcsolatok, Politika- és Kommunikációtudományi Karon belül a történelem, illetve az angol nyelvű európai tanulmányok szakokon öt-öt államilag támogatott hely maradt, míg a politika tudomány képzésen csak egyetlen ilyen hely maradt. Az Orvostudományi és Gyógyszerésztudományi Karon még 14-14 ingyenes hely maradt a mozgásszervi betegségek kezelése, valamint a táplálkozástudományi és fitoterápia szakokon, illetve nyolc hely az egészségügyi szolgáltatások menedzsmentje képzésen. A Közgazdaságtudományi Karon szinte az összes mesterképzésre kiírt ingyenes helyek elfogytak, kivétel a turisztikai vállalkozások kezelése és vendéglátóipar, a regionális vállalkozáskezelés, továbbá az európai gazdasági kapcsolatok képzés, ezeken összesen hat ingyenes hely maradt. Az elmúlt évhez hasonlóan a mesterképzésen 150 lej a beiratkozási díj és 100 lej az anyakönyvezési díj. A váradi egyetem mesterképzéseire való felvételi információk elérhetők az egyetem honlapján (https://admitere.uoradea.ro/ro/masterat).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában