Közgyűlés

2023.08.28. 14:26

Gyalogosátjárók épülnek a körgyűrűn

Félórát tartott a megyei tanácsnak az online térbe hétfő délelőtt összehívott rendes havi közgyűlése. Szokás szerint többnyire infrastrukturális jellegű határozati javaslatok szerepeltek a napirendi pontok közt.

Forrás: Bihar Megyei Tanács

Ciucur Losonczi Antonius

Az egyik előterjesztés egy 150 millió lejes hitel felvételére vonatkozott, mely összeget a megyei utak metropolisz-övezeti fejlesztésére (70 millió lej), valamint a Pádis és Ponor-Ék közti 763-as, 9,7 kilométer hosszú megyei út korszerűsítésére költenek majd. Az RMDSZ tartózkodását a szavazásnál Borsi Imre Lóránt frakcióvezető lapunknak azzal indokolta: elfogadhatatlan, hogy a megye vezetése a könnyebbik utat választja a kölcsönkéréssel ahelyett, hogy például kormányzati támogatásért folyamodna. „Nem először fordul ez elő, most is egy jelentős összegről, körülbelül 30 millió euróról van szó, és arra nem gondol senki, hogy ezt a pénzt ki és mikor fogja majd visszafizetni” – fogalmazott az RMDSZ-es politikus.
Egy másik fontosabb napirendi pont a metropolisz-körgyűrű északi része első ütemének megvalósítására, vagyis a hatástanulmány kidolgozására vonatkozott, melynek érdekében a megyei tanács partnermegállapodást köt a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társasággal (CNAIR). Borsi Imre Lóránt azt kérte az ülésvezető Călin Galtól, a megyei tanács alelnökétől: vegyék figyelembe a hegyközpályiak akaratát is, mert most még van erre lehetőség, az ottani helyi tanács ugyanis elfogadott egy olyan határozatot, miszerint a tervezett terelőút nyomvonala kerülje meg a települést, és ne a falu közepén haladjon keresztül.
Több indítvány gyalogosátjáróknak az építésére vonatkozott a nagyváradi körgyűrű mentén, melyek kivitelezése érdekében a megyei tanács együttműködik a váradi polgármesteri hivatallal és a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társasággal (CNAIR). Az egyezség értelmében a hatástanulmányt a megyei tanács készíti el, a tervdokumentációt pedig a helyi önkormányzat. A hat beruházásra azért van szükség, hogy csökkenjen a közúti balesetek száma és ezáltal biztonságosabb legyen a közlekedés, valamint akadálymentesebben lehessen haladni az autókkal. Felüljáró fog tehát épülni a körgyűrűnek a Czárán Gyula utcával, az Aradi úttal, a repülőtérrel, a 76-os országúttal, az új sportcsarnokkal és az Apateului utcával való találkozásánál.
Három határozattervezet telekrendezésekkel volt kapcsolatos, a margittai, a belényesi és az élesdi ipari parkok hatékony adminisztrálása érdekében. Átment az a javaslat is, miszerint 767 M jelű megyei úttá legyen nyilvánítva az 1-es országútnak egy közel 105 ezer négyzetméter nagyságú szelvénye azért, hogy megvalósulhasson egy közhasznú befektetés Fugyivásárhelyen, pontosabban egy körforgalomnak a kialakítása. Az RMDSZ-frakció tartózkodásával el lett fogadva ugyanakkor a Repülőtér Rt., a Mária Királyné Színház, valamint a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) szervezeti diagramja, illetve működési szabályzata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában