Büntetőper

2023.08.11. 11:00

Elévültek a Bihar Megyei Tanács volt alelnökének bűnei

Elévülés miatt beszüntették a büntetőpert Dumitru Voloşeniuc, a Bihar Megyei Tanács korábbi alelnöke ellen, aki 2008–2012 között egy volt hírszerzési tiszttel különböző adócsalásokat követett el. Voloşeniuc beismerte tettét, és fogadkozott, hogy visszafizeti az államnak az okozott kárt.

Forrás: Digi24

Pap István

Megúszta Dumitru Voloşeniuc, a Bihar Megyei Tanács volt alelnöke azt az adócsalási ügyet, amibe belekeveredett, miután a Bihar Megyei Törvényszék kedden elrendelte a büntetőeljárás megszüntetését. A bíróság megállapította, hogy elévültek azok a tettek, amelyek miatt a volt liberális politikus ellen a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) nagyváradi ügyészei nyomoztak. Hasonló döntést hoztak ugyanebben az ügyben öt másik vádlott, köztük Marius Batin, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) egykori tisztjének esetében is, aki 2008 és 2012 között a megyei közigazgatásban dolgozott, és akit adócsalásban való bűnrészességgel vádoltak.

A részletek

Magát az ítéletet és az ügynek abban leírt részleteit a Rejust.ro portálon közölték, melyet laptársunk, a Jurnal Bihorean szemlézett. Ebből kiderül, hogy Marius Batin és a máramarosi illetőségű Nicolae Marc adócsalásra szolgáló céghálózatot hozott létre. A nagyváradi DIICOT ügyészei a nyomozás során megállapították, hogy Batin 2009 óta nyolc fantomcéget alapított, amelyeket rossz anyagi helyzetben lévő személyek nevére jegyeztek be, de a cégek pénzügyeit, a számlákat, az átutalásokat a volt SRI tiszt kezelte. A szóban forgó cégeket, valamint 18 másik, később létrehozott hasonló típusú vállalkozást a vádirat szerint Batin és Nicolae Marc 2009 és 2012 között arra használta, hogy fiktív számlákat állítottak ki áruk és szolgáltatások vásárlásának igazolására, mely ügyletek valójában nem történtek meg. A fiktív számlákat olyan vállalkozók használták, akik így próbálták csökkenteni az állami költségvetésnek fizetendő adójukat. „A két vádlott jutalékért cserébe a fiktív számlák átadásával elősegítette az adócsalási bűncselekmény elkövetését a kedvezményezett vállalatok képviselői által” – idézi laptársunk a DIICOT vádiratát, amelyre a Bihar Megyei Törvényszék ítélete is hivatkozik. A bírák megállapították, hogy a volt tiszt, aki később a Bihar Megyei Tanács jogtanácsosaként dolgozott, a fantomcégek számláiról levonta a vállalkozók által fiktív számlák alapján kifizetett pénzt, és visszautalta nekik, de a pénz egy részét jutalékként megtartotta magának a cégeknek nyújtott támogatásért cserébe. A bíróság megállapította, hogy az évek során Batin 332 ilyen számlát állított ki, Marc pedig 360-at. Az okozott kár 3,6 millió lej volt, melynek közel kétharmadát az állam már visszaszerezte.

Az egyik olyan személy, aki használta a Marius Batin és Nicolae Marc irányította fantomcégek által kiállított fiktív számlákat, az Dumitru Voloşeniuc volt, aki 2008–2012 között töltötte be a Bihar Megyei Tanács alelnöki tisztségét. Ő a büntetőeljárás során tett vallomásában elismerte, hogy mivel pénzre volt szüksége ahhoz, hogy a cégének tulajdonában lévő, Kisősi–Rév térségében lévő kábeltelevíziós hálózatba 2010-ben befektessen, és mert kevesebb adót akart fizetni, úgy döntött, hogy hamis számlákat ír be a cég könyvelésébe. Ennek érdekében megegyezett Batinnal, aki akkoriban a Bihar Megyei Tanács elnökének, Radu Țîrle-nek az ellenőrző testületét vezette. A vádirat szerint Voloşeniuc cége kifizetett egy 37 ezer lejes számlát, amelyet egy fantomcég állított ki, és néhány nappal később Batin visszahozta a készpénzt, de levonta a saját jutalékát, amely a számla értékének 3–5 százaléka közötti összeg volt. Egy idő után, mivel még több készpénzre volt szüksége, a megyei tanács alelnöke több alkalommal is megjátszotta Batinnal ugyanezt a trükköt. „Elismerem és sajnálom az adócsalási bűncselekmény elkövetését, és továbbra is arra törekszem, hogy kiegyenlítsem az ügyben okozott teljes kárt” – idézi Voloşeniuc vallomását a Jurnal Bihorean. Az ügyben a Bihari Megyei Törvényszék alkalmazta az Alkotmánybíróságnak a büntetőjogi felelősség elévülésére vonatkozó határozatait, és elrendelte a büntetőeljárás megszüntetését az ügy összesen hat vádlottjával szemben. A bíróság megállapította, hogy a bűncselekmények, amelyek miatt vádat emeltek ellenük, 2019 és 2022 között elévültek. Az egyik vádlott kivételével a többieket összesen közel 1,5 millió lej adó megfizetésére kötelezték. Ebből az összegből Dumitru Voloşeniucnak és Marius Batinnak összesen valamivel több mint 178 ezer lejt kell még fizetnie. Az ítélet nem jogerős, az ítélethozataltól számított tíz napon belül lehet fellebbezni ellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában